Grannarna ringde polisen och påstod att jägaren höll på att skjuta en varg. Insatsstyrkan grep in och stormade mannens bostad, men allt var ett påhitt som bottnade i en mångårig grannfejd. Foto: (i hägn) Olle Olsson

Jägares hem stormades efter påhittad illegal vargjakt

Polis med stöd av insatsstyrkan slog till mot en jägare, efter att grannarna anmält honom för pågående illegal jakt på varg. Nu har i stället grannarna som anmälde jägaren hamnat i rätten, misstänkta för brottet falsk tillvitelse.

Det är NWT som bakom en betalvägg berättar om händelsen, och den rättegång som blev följden av grannarnas anmälan. Rättegången hölls för en dryg vecka sedan. Det är en märklig historia med en mångårig grannfejd på en mindre ort i Värmland som ledde fram till en anmälan om illegal vargjakt.

Polisen kallar i förundersökningen vittnesmålet för sanningslöst.

 

Karl Hedin frias från misstankar om illegal jakt

Liknande fall

Rättegången är intressant ur den synvinkeln att misstankarna också initialt gav den effekt de senare åtalade grannarna önskade. Efter anmälan den 21 maj 2020 ryckte polis ut med stöd av den regionala insatsstyrkan, stormade jägarens hem och genomförde en insats som slutade med att mannen togs med för vidare förhör.

Samtidigt genomfördes husrannsakan och grundliga undersökningar i närområdet för att finna bevis, och inte minst en död varg.

Polisen upptäckte visserligen rätt snart att grannarnas påståenden om grov illegal jakt saknade väsentliga delar av sanning. Rovdjurshund på plats kunde inte spåra någon varg, och det fanns varken en dött djur, uppsåt eller stöd för misstankarna om grovt jaktbrott. Rätt snart började i stället polisen utreda grannarnas berättelse och eventuella brott.

 

Ett trauma

Men för den drabbade mannen och hans familj var skadan redan skedd.

– Att få hela sitt liv omkastat av att poliser samt insatsstyrkor som dundrar in i ens hem var fruktansvärt, sa han senare i förhör.

Då var han visserligen hörd som brottsoffer, men likväl utsattes han och familjen för en svår anklagelse med de följder polisinsatsen ledde till.

Grannarna som anmälde honom ändrade hela tiden sin berättelse och i samband med att utredningen om grovt jaktbrott avslutades, startade i stället en utredning om det som kallas för falsk tillvitelse. Att utan stöd ange och anklaga en annan person för ett brott, i det här fallet ett grovt brott med en straffskala upp till fyra års fängelse, är straffbart.

 

Jägare friade från misstankar om grovt jaktbrott

Lång utredning

Förundersökningen fram till att åtal väcktes har pågått under nära två års tid. Den tecknade en bild av en mångårig och långt gången grannfejd, där även andra bybor beskrev sin rädsla för att tvisten skulle sluta i en tragedi.

Grannparet bestående av en man och en kvinna nekar till brott.

Kvinnan är dessutom misstänkt för att ha misshandlat en annan granne med ett basebollträ.

Kvinnan nekar även till detta.

Dom meddelas inom kort.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev