Jägarna hämtades av polis, misstänkta för att ha skjutit en tjäder, och fick tillbringa en natt i fyllecell. Nu är utredningen avslutad och männen friade från misstankar om brott. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägare friade från misstankar om grovt jaktbrott

Premium

Två jägare boende i Lillhärdal och Rättvik greps i våras i en större polisaktion, misstänkta för grovt jaktbrott, för att ha skjutit tjäder från bil. Nu är förundersökningen nedlagd, med motiveringen att de inledande misstankarna har försvagats under utredningens gång.

De två jägarna som är i dryga 50-årsåldern fick ett bryskt uppvaknande den tidiga marsmorgonen då ett stort antal poliser med husrannsakningsorder bultade på dörrarna, för att komma in i deras hem.

Jägarna fördes till polisstationen i Borlänge där de fick tillbringa natten i fyllecell, innan de i förhör fick veta att de misstänktes för att ha skjutit tjäder från bil. Om ett fordon används vid jakt, är det ett grovt jaktbrott.

 

Tillslag i gryningen och beslagtagna vapen – jägare misstänks ha skjutit fågel från bil

Anmäld av ex

En av de misstänkta, boende i Lillhärdal, berättade för Svensk Jakt att han inte hade en aning om vad det hela handlade om. Jägaren i Rättvik visste åtminstone varför och av vem han blivit anmäld – ett ex som ville sätta dit honom, förklarade han i samma artikel.

De båda jägarna och en av deras försvarsadvokater riktade hård kritik mot polisens agerande, som de ansåg inte stod i proportion till brottsmisstanken.

 

Försvarsadvokaten: Det här hade inte hänt om det rört sig om grov misshandel

Inte ens jagat

Men nu är de alltså friade från misstankar. Enligt förundersökningsledaren, åklagare Johan Knies vid Åklagarmyndigheten i Falun, har man inte kunnat styrka att de båda skjutit tjäder från bil, eller att de ens skjutit någon fågel, eller att de ens jagat vid tillfället som inledningsvis påstods, eller på vilken mark.

– De har lämnat förklaringar till de omständigheter som gjorde att vi misstänkte illegal jakt. De bevis vi hade i våras har försvagats och förundersökningen har därför lagts ner, säger Johan Knies till Svensk Jakt.

 

Mot bakgrund av det du nu säger, gick inte polisen över gränsen när de båda hämtades för förhör? Med ett stort antal poliser, anhållande och en natt i arresten?

– Jag beslutade om att husrannsakan skulle göras. De var misstänkta för ett grovt brott och hade vapen hemma. Men det är polisen som beslutar om vilka resurser som behövs, och sådana frågor får besvaras av dem, säger Johan Knies.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev