Försvarsadvokaten säger sig inte vara förvånad över hur polisen agerade när de båda jägarna anhölls och greps och sattes i arresten. Foto: Fredrik Larsson

Försvarsadvokaten: Det här hade inte hänt om det rört sig om grov misshandel

Premium

En av de misstänktas försvarsadvokater, Erik Söderman, är kritisk men inte förvånad över polisens arbetsmetoder i samband med grova jaktbrott. Polisen slår på stora trumman på ett sätt som de inte gör vid grövre brottslighet. Så hade de inte agerat om det rört sig om grov misshandel, säger han till Svensk Jakt.
Åklagaren är däremot förtegen.

Erik Söderman försvarar den 55-årige jägaren som greps tidigt i onsdags morse förra veckan, misstänkt för att ha skjutit fågel från bil. Han säger att hans klient å det bestämdaste förnekar vad som lagts honom till last.

– Han har som jag ser det lämnat en mycket trovärdig förklaring. Det är tydligen så att den som gjort anmälan om olaga jakt är en person som har något otalt med min klient, säger Erik Söderman.

 

Känner igen mönster

Erik Söderman är inte förvånad över hur polisen agerade när de båda jägarna anhölls och greps och sattes i arresten. Han känner igen mönstret.

– När det handlar om jaktbrott slår polisen på stora trumman på ett sätt som man inte gör när det rör sig om grövre brottslighet. Jag vill säga att det saknar motstycke, säger han.

 

”Man lägger inte motsvarande resurser på någon som ska plockas in för grov misshandel, som man gör på ett jaktbrott. ”
– Erik Söderman

 

Han jämför misstankar om grovt jaktbrott med ett minimistraff på sex månaders fängelse, med grov misshandel där lägsta straffet är 1,5 år.

– Man lägger inte motsvarande resurser på någon som ska plockas in för grov misshandel, som man gör på ett jaktbrott. Jag ställer mig frågande till varför polisen agerar som man gör mot min klient, för ett brott som skulle inträffat för flera månader sedan.

 

Hoppas på vapen

Erik Söderman hoppas att de båda misstänkta omgående får tillbaka sina telefoner och datorer, som de behöver i sina arbeten. Det finns också möjlighet att få tillbaka vapnen innan förundersökningen är slutförd.

– Jag representerar en av de misstänkta i Amungenfallet, och där har vi efter mycket om och men fått vapenbeslaget hävt, trots att förundersökningen fortfarande pågår, säger Erik Söderman.

 

Förtegen åklagare

Åklagare Johan Knies vid Åklagarmyndigheten i Falun är förundersökningsledare i ärendet mot de två jägarna. Han bekräftar att en förundersökning om grovt jaktbrott pågår, men är i övrigt förtegen och hänvisar till sekretess.

 

De båda jägarna är misstänkta för att ha skjutit fågel från bil. Är ett synkroniserat tillslag med ett stort antal poliser, klockan sex en vardagsmorgon, anhållande och ett och ett halvt dygn i fyllecell med tanke på brottets art befogat, enligt din mening?

– Det rör sig som jag sa om ett grovt brott, och det är utifrån det vi har agerat i förundersökningen, och beslut om tvångsåtgärder mot två personer togs.

 

Varför behöver ni ta jägarnas vapen i beslag?

– Vi ska undersöka vilka vapen som kan ha använts vid tillfället.

 

De misstänkta är i sina arbeten mycket beroende av sin telefon. Var det nödvändigt att beslagta dem, och inte bara privata telefoner?

– Om det finns information i telefoner om vad som inträffat måste vi undersöka det. Vi kan inte utesluta att det inte finns sådant även om det är en telefon som används i jobbet.

 

Ett stort antal poliser deltog i tillslaget. Cirka 15 i villaområdet i Rättvik. Behövs det verkligen så många poliser för att ta in någon som är misstänkt för att ha skjutit en fågel olagligt, och som dessutom aldrig gjort sig skyldig till något brott?

– Det är en felaktig uppgift. Så många var det inte. I övrigt så är det polisens sak att avgöra vad som krävs, inte åklagarens.

 

Vad händer nu i förundersökningen?

– Vi undersöker spår, bland annat i de beslag som har gjorts. Därefter ser vi om och hur vi ska gå vidare. Jag kan inte säga hur lång tid det kommer att ta, säger åklagare Johan Knies.

 

Läs även

Tillslag i gryningen och beslagtagna vapen – jägare misstänks ha skjutit fågel från bil

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev