Publicerad 9 januari 2018 - 16:42

Med nya regler för att inneha löstagbara magasin har utredningen gått för långt, anser Jägareförbundet. Foto: Jan Henricson

Jägareförbundet: Krångligare regler i nytt vapenförslag

Utredningen som föreslår hur svensk lagstiftning ska anpassas till EU:s vapendirektiv får ris och ros av Svenska Jägareförbundet. Nu väntar en politisk process där förbundet ska arbeta för att ändra de delar av förslaget man är missnöjd med.

Vapenutredningen som ska föreslå förändringar i lagar och förordningar för att anpassa lagstiftningen till EU:s vapendirektiv lämnades under tisdagen över till justitieminister Morgan Johansson.

– Efter en snabb genomläsning av utredningen ser vi ett antal negativa och positiva förslag. Ett bra förslag är slopat licenskrav för ljuddämpare, ett negativt är att man krånglar till reglerna kring löstagbara magasin, säger Jägareförbundets förbundsjurist Ola Wälimaa på Jägareförbundets hemsida.

Efter terrorattackerna i Paris ville EU-kommissionen driva igenom ett förslag till vapendirektiv, som bland annat innehöll krav på obligatoriska läkarundersökningar och femåriga vapenlicenser. Syftet med förslaget angavs vara att kommissionen ville minska och försvåra för terrorism.

 

Förslag som stoppats

Men man minskar inte terrorism med onödiga lagkrav på redan laglydiga medborgare, menade Svenska Jägareförbundet och inledde tillsammans med skytterörelsen ett offensivt arbete för att ändra förslaget, vilket man till stora delar lyckades med.

När EU väl klubbat direktivet tillsatte regeringen en utredning. Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman lyssnade på förbundet och skytterörelsen och såg till att organisationerna fick delta i utredningsarbetet.

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson

– När vi nu ser utredningens förslag kan jag konstatera att vi lyckats stoppa förslagen på femårslicenser för jägare, läkarundersökningar, förbud mot halvautomater med löstagbara magasin, förbud mot distanshandel med vapen för privatpersoner och en hel del annat som dök upp under resans gång, vilket är bra, säger Ola Wälimaa.

En stor framgång i arbetet är att licenskravet på ljuddämpare föreslås försvinna.

– Men det finns också ett antal förslag som vi reagerar negativt på. Dessa rör bland annat löstagbara magasin och avfyrningsmekanismer. Vi vill minska byråkrati och onödig lagstiftning. Här har utredningen gått för långt. I vissa avseenden har man gått utöver kraven i direktivet, säger Ola Wälimaa.

 

Process som väntar

Nu kommer det bli en politisk process, vilket innebär att regeringen ska gå igenom förslagen och i förlängningen skriva en proposition till riksdagen.

– Svenska Jägareförbundet kommer lägga både tid och kraft åt att försöka förändra de delar som inte rimmar med kraven i direktivet och i onödan komplicerar situationen för jägarna.

Svenska Jägareförbundet har ambitionen om att fortsätta arbeta med skytterörelsen för att få en bra helhet på vapenlagarna i Sverige.

Men det finns ytterligare en uppgift för utredaren – en del två av utredningen.

I detta arbete kommer förbundet att arbeta för sina förslag som bland annat gäller regelförbättringar för instickspipor och lösa pipor till modulvapen, att flytta enklare licensansökningar till vapenhandlare och ta bort kravet på motivering av femte och sjätte jaktvapnet.

– Nu kommer Jägareförbundet i detalj gå igenom utredningens förslag och även diskutera med skytterörelsen hur vi ska arbeta vidare med frågan, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Viltvård
  Så stödutfodrar du rådjur
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se