Jägareförbundet vill ha jakt på betydligt fler än 100 vargar i landet. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Jägareförbundet: Betydligt fler än 100 vargar måste fällas

Vargstammen måste ner och det är nu upp till länsstyrelserna att fatta beslut om en licensjakt med tresiffrig tilldelning. Det menar Jägareförbundet.
– Signalen från Naturvårdsverket är tydlig. Länsstyrelserna har nu fått möjligheten och måste nu minska vargstammens storlek, säger förbundsordförande Peter Eriksson.

Svensk Jakt Publicerad 1 juli 2022 - 12:20

Under våren har riksdagen beslutat om ett tillkännagivande med krav på att vargstammen ska minska. Även S-regeringen har gjort utspel som säger att vargarna blivit för många i landet.

Majoritet i riksdagen: Vargstammen ska sänkas kraftigt

Den 20 juni gick även Naturvårdsverket ut med beskedet till landets länsstyrelser i Mellansverige att ”större uttag än tidigare är möjliga utan att få en betydande negativ inverkan på stammens struktur. Detta gäller enligt Naturvårdsverkets uppfattning även om det innebär att tidigare års uttag i förhållande till populationens storlek överskrids.”

De får besluta om vargjakt – Naturvårdsverket öppnar för ökat jaktuttag

Jägareförbundet välkomnar Naturvårdsverkets besked.

Peter Eriksson.

– Tydligare skrivning än så kan knappast länsstyrelserna få. De är fristående myndigheter och ska fatta egna beslut. Men nu är dörren öppen och länsstyrelserna har ansvaret för att göra något åt de problem som finns med orimliga tätheter, samt en överdrivet stor vargstam. För vi måste komma närmare riksdagens mål, säger Peter Eriksson till förbundets hemsida.

Svenska Jägareförbundet menar att det i år krävs ett uttag på betydligt fler än 100 vargar, speciellt mot bakgrund av den stora tillväxten och det ökande behovet av att snabbt kunna ta bort problemvargar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev