torsdag 23 september

Publicerad 15 april 2021 - 20:23

Flera hundklubbar har hos Naturvårdsverket ansökt om bidrag ur Viltvårdsfonden. Foto: Jan Henricson och Olle Olsson.

Jägare söker också pengar ur Viltvårdsfonden

Premium

Utöver de med jaktfientlig agenda som tillåts parasitera på Viltvårdsfonden, finns också ansökningar från föreningar och organisationer som företräder de människor som bygger upp den – jägarna. Bland dem återfinns Jägarnas riksförbund som begär 8,9 miljoner kronor i organisationsbidrag.

I sin ansökan till Naturvårdsverket beskriver Jägarnas riksförbund sin verksamhet, och hur det äskade bidraget ur Viltvårdsfonden ska användas. Det handlar om information, utbildning, nya jägare, kvinnor i jakten, övningsskytte, viltförvaltning, med mera.

Förbundet poängterar i sin ansökan att man tidigare fått stöd ur fonden i förhållande till antalet medlemmar, vilka nu uppgår till dryga 37.000. Tidigare redovisningar har visat att det inte varit tillräckligt för att bedriva verksamheten som beskrivs i ansökan. Nu söker man ett organisationsbidrag om 8,9 miljoner kronor ur Viltvårdsfonden.

 

Huggsexan om jägarnas pengar har börjat

Säljakt och ripsnarning

En annan förening som i sin ansökan beskriver en bred och landsomfattande verksamhet är Svenska allmogejägareförbundet. Föreningen söker 4,5 miljoner kronor ur fonden och pengarna ska i huvudsak användas till att ta fram ”nya utbildningar för att i stort bidra till en bättre viltförvaltning i Sverige”.

Allmogejägarna betonar jaktledarutbildning, säljakt, ripsnarning som kulturarv, ungdomsläger, bland annat. I sin ansökan lyfter man också kvinnor i jakten, samt behovet av att sprida kunskap om jakt och viltvård till nyanlända.

 

För fältviltet

Flera fågelhundklubbar söker bidrag ur fonden. Ansökningarna gäller några hundra tusen kronor i respektive fall, och pengarna ska användas till bland annat utbildning samt till viltvård för att gynna fältviltet som har det svårt i dagens moderna jordbruk.

 

Jaktkritiker vill använda jägarpengar för att förbjuda löshundsjakt

Pejlar för skydd

Svenska älghundklubben vill för att utrusta alla sina domare med pejlutrustning att använda vid jaktprov, ha närmare 6,5 miljoner kronor från Viltvårdsfonden.

I ansökan beskriver klubben att löshundsjakten är ett kulturarv som hotas på grund av förekomsten av varg och vildsvin. ”En hunds säkerhet under prov går aldrig att garantera men ansökan avser medel för att kunna utrusta hundar under proven med gps-pejl”, skriver Svenska älghundklubben, som helt enkelt multiplicerat antalet domare i klubben med vad en pejl kostar för att komma fram till äskat belopp.

 

Bredare bas

Ytterligare en hundklubb som söker verksamhetsbidrag är Svenska stövarklubben, som äskar 150.000 kronor. Pengarna ska klubben använda för sitt fortsatta viktiga arbete med att bevara och bredda avelsbasen inom de olika svenska stövarraserna.

”För att långsiktigt kunna upprätthålla en frisk avelsbas måste avelsbasen bevaras och breddas genom att korsa in avelsmaterial från länderna stövarraserna ursprungligen kommer ifrån. Denna process sker i nära samarbete med Svenska kennelklubben,” skriver stövarklubben i sin ansökan.

 

Naturvårdsverket: Alla får söka bidrag ur Viltvårdsfonden – även Rovdjursföreningen

Viktig viltvård

Naturvårdsverket har också fått in några ansökningar från mindre jägarföreningar, som inte har någon landsomfattande verksamhet, men som är i behov av medel för viktiga viltvårdande åtgärder.

Det handlar bland annat om insatser för att minska antalet viltolyckor på hårt trafikerade vägar.  Utöver det har någon förening äskat pengar för att arbeta med fångst av invasiva arter.

I båda fallen handlar ansökningarna om mindre belopp.

 

Rovdjursföreningen vill ha 3 miljoner kronor ur Viltvårdsfonden

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram