Det finns ingen anledning att ge upp för jägare som blir av med vapen på lösa grunder. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägare överklagade Polisens beslut – fick vapnen tillbaka

Premium

Man ska aldrig ge upp. Det vet en jägare i Västsverige som efter att ha fått sina vapen omhändertagna överklagade till förvaltningsrätten, skaffade ett nytt läkarintyg, och fick Polisen att ta ett nytt beslut. Ärendet avskrevs och vapnen lämnades tillbaka.

Polisen ger sig inte. Myndigheten fortsätter att omhänderta vapen och återkalla licenser från jägare som drabbats av mindre synnedsättningar – med andra ord en tillämpning av körkortslagen på vapeninnehav.

Svensk Jakt har skrivit om flera sådana fall, där det kanske mest uppmärksammade är jägaren Per Folkeruds kamp för att få behålla sina vapen, efter att han drabbats av ett mindre synbortfall på grund av en stroke. En kamp som Per förlorade.

Jägare förlorade kampen för sina vapen

Snabb läkare

Men för andra har det gått bättre, då Polisen fått bakläxa för sina vapenbeslut. Ett nytt sådant fall rör en jägare i Västsverige som fick se sina vapen omhändertagna efter att han, precis som i Per Folkeruds fall, fått en stroke som gav upphov till en synnedsättning.

En läkare, som inte ens träffat jägaren, var snabb med att meddela Polismyndigheten att det var olämpligt att patienten använde skjutvapen. Och myndigheten var förstås inte sen med att ta vara på tillfället. I ett beslut skriver man att det av läkaranmälan framgår att jägaren är olämplig att inneha vapen:

”Polismyndigheten bedömer att det finns risk för missbruk av vapen. Dina vapen med tillhörande ammunition och tillståndsbevis omhändertas därför.”

Per kämpar för jägares rätt att ha vapen

Förvånad vapenägare

Jägaren nöjde sig som sagt inte med det. I en överklagan till förvaltningsrätten beskriver han hur den ”dimsyn” på vänster sida som han drabbades av efter stroken nu helt har försvunnit. Det står också i utskrivningsmeddelandet att synen förbättrades successivt redan under tiden han vårdades på lasarettet.

Jägaren uttrycker också förvåning över bedömningen som gjorts av den AT-läkare som meddelade Polisen att han var olämplig att inneha vapen, eftersom denne inte behandlat honom under sjukhusvistelsen:

”Därmed finner jag det extremt fel att han kan göra en bedömning att jag inte är lämplig att inneha vapen. Dessutom står det inget i vapenlagen (1996:67) att tillfällig nedsatt syn skulle vara ett medicinskt skäl för omhändertagande av vapen, vapentillstånd och ammunition.”

Ännu ett bakslag för Polisen i vapenärende

Ärendet avskrivs

Ett nytt läkarintyg samt en synundersökning hos en optiker fullbordar saken. När Polisen inför förhandlingarna i förvaltningsrätten får del av de nya handlingarna i fallet beslutar man sig för att avskriva ärendet. Något som innebär att förvaltningsrätten gör samma sak.

Polisen skriver till jägaren att hans vapen ska återlämnas. Licenserna bifogas beslutet tillsammans med namn och telefonnummer på kontaktpersoner på myndigheten som kan lämna ut hans vapen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev