Om du smittats av den nya coronasmittan så ska du undvika nära kontakt med hundar och andra husdjur. Foto: Kjell-Erik Moseid

Hundar och andra husdjur kan bära coronavirus

Hundar och andra husdjur kan plocka upp både virus och bakterier. I Hongkong har en kliniskt frisk hund konstaterats bära på det nya coronaviruset som sprids över världen.

Hunden som undersöktes i Hongkong bar på arvsmassa från det nya viruset SARS-CoV-2, men det är enligt SVA inte klarlagt om hunden bar på en aktiv infektion eller inte.

Det  finns heller inget som tyder på att hundar eller andra husdjur kan bli sjuka av det nya coronaviruset. Men hundar kan bära på smittan.

 

Undvik nära kontakt

Därför rekommenderar Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, att människor som smittats av coronaviruset undviker nära kontakt med sina husdjur.

Veterinär reder ut: Smittas viltet av coronavirus?

Det coronavirus som nu sprids över världen kopplas till en djur- och livsmedelsmarknad i den kinesiska staden Wuhan, och enligt SVA finns det mycket som tyder på att coronaviruset ursprungligen spridits från djur till människa.

 

Flera varianter

Coronavirus finns redan i flera olika typer hos djur. De typer som finns hos svenska djur ska inte förväxlas med det nya coronaviruset, och de orsakar normalt sett inte sjukdom hos människor.

”Man vet att djur kan plocka upp såväl virus som bakterier från miljön och bära dessa tillfälligt utan att utveckla infektion eller sjukdom, och utan att kunna sprida smittan vidare,” skriver SVA på sin hemsida.

Åtgärder för att motverka smittspridning finns på Folkhälsomyndighetens webb.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev