Den smittade hunden vårdades på djursjukhus på grund av luftvägssymtom, men har tillfrisknat. Foto: Jian Fan/Mostphotos

Svensk hund smittad av covid-19

För första gången har SARS-CoV-2, det virus som orsakar covid-19, påvisats hos en svensk hund, rapporterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett pressmeddelande.

Den drabbade hunden undersöktes och behandlades på djursjukhus på grund av luftvägssymtom. Prover från hunden analyserades vid SVA som ett led i en smittspårning, eftersom de personer som haft hand om hunden en längre tid insjuknat i covid-19, liksom en i djursjukhusets personal som vårdade hunden.

 

Första svenska hunden

Infektion med SARS-CoV-2 hos hund har rapporterats internationellt tidigare men detta fall är det första där en svensk hund testats positiv för detta coronavirus.

Karl Ståhl, SVA.

– Trots positivt provsvar går det dock inte att säga huruvida hunden spelat en roll som smittspridare från djurhållare till personalen i fråga. Hundar anses endast måttligt mottagliga för SARS-CoV-2-infektion och det finns inga rapporter där smittspridning från hund till andra djur eller människor dokumenterats. Den största risken för smittspridning finns fortfarande i första hand mellan människor, säger statsepizootolog Karl Ståhl, SVA.

 

Har blivit frisk

Hundens symtom var kortvariga, den har tillfrisknat och sjukdomssymtomen bedömdes inte bero på SARS-CoV-2-infektionen, även om en lindrig virusinfektion inte kunde uteslutas.

Även om SARS-Cov-2 ursprungligen härstammar från vilda djur så drivs den pågående pandemin av smittspridning mellan människor utan inblandning av djur, skriver SVA.

 

Förebygg smittspridning

För att förebygga smittspridning mellan människa och djur är den allmänna rekommendationen att man vid kontakt med husdjur, inklusive produktionsdjur och hästar, följer normala hygienrutiner. Handtvätt med tvål och vatten före och efter kontakt med djur är en bra grund som är extra viktigt om man är sjuk. Sjuka djur bör som en allmän princip hållas hemma och skilda från andra djur så långt möjligt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev