Den dömde 34-åringen när han deltar i en djurrättsaktion. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Hovrätten skärper straffet för jaktsabotör

I tingsrätten dömdes den 34-årige jaktsabotören till villkorlig dom för tre fall av grov skadegörelse. Domen överklagades och hovrätten skärper nu straffet till ett års fängelse, efter att man funnit att ytterligare brottslighet bevisats.

När Växjöpolisen i samband med misstanke om narkotikabrott gjorde en husrannsakan i 34-åringens bostad avslöjades en systematisk sabotageverksamhet mot jaktlag i Kronobergs län, begångna under 2019.

Åtalas för grov skadegörelse – jaktstugor och jakttorn saboterade

Svenskjakt.se kunde vid en genomgång av förundersökningen berätta om en rad brott och sabotage riktade mot jägare i Växjöområdet. Ett stort antal jakttorn hade förstörts, om stölder och klotter och skadegörelse i tre jaktstugor i trakten.

Filmer från sabotage

Mannen var mycket aktiv i flera djurrättsorganisationer med våld på agendan. I hans bostad fann polisen vid sidan av bevis för annan djurrättsterrorism, också en mängd utrustning som använts vid jaktsabotagen. Där fanns stöldgods och färgburkar, fotografier och filmer, som kunde kopplas till inbrott i jaktstugor och skadegörelse av jakttorn.

Aktivister hotar jägare: ”Kan likställas med terrorism”

Mannen nekade till brott, men den tekniska bevisningen var omfattande och polisens utredning grundlig. När mannen åtalades vid Växjö tingsrätt dömdes han till villkorlig dom för tre fall av grov skadegörelse.

Fler fall

Både 34-åringen och åklagaren överklagade tingsrättens dom till Göta hovrätt, och när utslaget nu kommer skriver Smålandsposten att domen skärps till ett års fängelse.

Enligt tidningen anser hovrätten att mannen ska dömas för ytterligare tre fall av grov skadegörelse. Attackerna mot jaktlagens egendom skedde systematiskt och måste ha planerats.

Domstolen hänvisar till att två av jaktlagen utsatts för brott mot olika byggnader och på olika platser inom ett begränsat område, under en period av två–tre veckor, skriver Smålandsposten.

Skadestånd till jaktlag

Hovrätten fastställer skadeståndet till 23.300, 11.500 samt 4.600 kronor till de tre drabbade jaktlagen.

34-åringen ska också betala Länsförsäkringar i Kronoberg 28.000 kronor för ersättningar som de betalat ut till jägarna som utsatts för sabotagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev