Under helgen fick Jägareförbundets kontor i Falun sin postlåda nedsmetad med röd färg och anonyma hot. En jägare hittade också en bombattrapp vid sitt hem. Foto: Svenska Jägareförbundet

Aktivister hotar jägare: ”Kan likställas med terrorism”

Under helgen har aktivister försökt att störa och sabotera björnjakten. Bland annat har Svenska Jägareförbundets kontor i Falun blivit utsatt.
– Självklart har vi polisanmält händelserna. Men frågan är större än en polisfråga. Samhället och politiken måste reagera hårt när verksamheter och laglydiga människor drabbas, säger generalsekreterare Dag Lidén, till Jägareförbundets hemsida.

Under helgen fick Jägareförbundets kontor i Falun sin postlåda nedsmetad med röd färg och anonyma hot. I brevet stod: ”Vi vet var ni bor sluta jaga björnarna”.

En jägare hittade också en bombattrapp vid sitt hem och en skjutbana har utsatts för skadegörelse.

– Vi är en demokratisk organisation som har full förståelse för att alla inte tycker om jakt. Men för oss är det självklart att man följer de lagar som finns, säger Dag Lidén, till förbundets hemsida.

 

Stort allvar

Enligt Jägareförbundet har polisen agerat och tar frågan på stort allvar.

– Aktivisternas agerande är väldigt allvarligt. Det hotar det öppna och fria samhället samt människor som följer lagstiftningen, vilket även påverkar anhöriga och familj. Agerandet är förkastligt – de vill skrämma och hota för att få sin vilja fram. Detta kan likställas med terrorism, säger Dag Lidén.

 

Dag Lidén. Foto: Privat

Jägareförbundet menar att frågan inte bara är en fråga för polisen, utan måste hanteras i ett större perspektiv där det är uppenbart att myndigheterna som har information om jägarkåren omedelbart måste se över hur de delar med sig av detta.

– Vi måste kunna lita på att länsstyrelser och andra inte bidrar till att extremister kartlägger jägarkåren. Såväl politiker, myndigheter som samhället i sin helhet måste få stopp på denna typ av lagvidriga hot och sabotage. Frågan måste hanteras i en ny form och de skyldiga måste lagföras med stränga straff, säger Dag Lidén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev