Jägareförbundets brevlåda smetades med röd färg och hot framfördes med anledning av den pågående björnjakten. Foto: Jägareförbundet

Polis utreder grovt olaga hot mot jägare

Polisen i region Bergslagen utreder två fall av olaga hot mot jägare. Ett av dem rör sig om ett grovt brott.

I måndags berättade Svenskjakt.se om hur Svenska Jägareförbundet, enskilda jägare, och en jaktskytteklubb utsatts för hot från djurrättsterrorister som vill störa den pågående björnjakten.

Jägareförbundets kontor i Falun fick anonyma hot i brev med lydelsen: ”Vi vet var ni bor sluta jaga björnarna”. Förbundets postlåda var utöver det nedsmetad med röd färg.

Aktivister hotar jägare: ”Kan likställas med terrorism”

Natten efter att dessa hot framförts vältes blomkrukor och spreds jord i entrén till förbundets Dalakontor.

– Vi kan inte säga säkert att det är samma personer som återkommit, men även det är polisanmält, säger Alpo Syväjärvi, chef för Jägareförbundets region Mitt.

I helgen utsattes också en skjutbana för skadegörelse, och en enskild jägare som är förtroendevald i Jägareförbundet, påträffade en bombatrapp vid sin bostad.

 

Olaga hot

Hoten har polisanmälts och Polisen i region Bergslagen utreder nu två fall av olaga hot. Ett av dem betraktas som ett grovt brott. Några misstänkta har polisen ännu inte identifierat.

– Polisen har två ärenden avseende hot mot jägare. I ett fall olaga hot, i det andra grovt olaga hot. Förundersökning i båda fallen pågår, beslag har skickats på forensisk analys. Vi har inga misstänkta för brotten i nuläget, meddelar Bergslagspolisens mediacenter.

 

Polisanmäler allt

Alpo Syväjärvi säger till Svensk Jakt att förbundet har gått ut med information till sina lokalorganisationer och förtroendevalda i Dalarna och Gävleborg om vad som har inträffat.

– Vi uppmanar jaktlag och enskilda jägare och våra föreningar att vara uppmärksamma och att polisanmäla allt som har med aktivism, hot och sabotage att göra. Jag känner inte till om fler jägare har drabbats, och om ytterligare polisanmälningar har gjorts, säger Alpo Syväjärvi.

 

Hotar öppenhet

På Svenska Jägareförbundet ser man mycket allvarligt på hoten mot förbundet, och mot jägare. Förbundets generalsekreterare Dag Lidén jämställer agerandet med terrorism.

– Aktivisternas agerande är väldigt allvarligt. Det hotar det öppna och fria samhället samt människor som följer lagstiftningen, vilket även påverkar anhöriga och familj. Agerandet är förkastligt – de vill skrämma och hota för att få sin vilja fram. Detta kan likställas med terrorism, säger Dag Lidén på förbundets hemsida.

 

Mörka krafter

Magnus Rydholm är kommunikationschef på förbundet. Han har inte nåtts av någon ny information om djurrättsterroristernas agerande i Dalarna.

– Det som drabbat förbundets anställda och enskilda jägare och jaktlag är allvarligt i sig och det är mycket viktigt att Polisen gör allt för att klara upp de här brotten. Om sådant tillåts fortsätta och till och med eskalera påverkas det öppna samhället, säger Magnus Rydholm och tillägger:

– Vad blir följden om de här mörka krafterna lyckas? Om hot och våld blir så allvarliga att vi till exempel inte längre kan stå med kontaktuppgifter och vara öppna med vilka vi är och vad vi gör. Och vilken demokratisk organisation i samhället drabbas i sådant fall nästa gång?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev