Allt fler jägare tror enligt riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson, KD, att deras mobiler är avlyssnade för att de i olika sammanhang uttryckt sitt ogillande över dagens rovdjurspolitik. Foto: Jan Henricson

Hemlig telefonavlyssning fråga för regeringen

Premium

Reglerna för hemlig avlyssning ska följas. Det anser riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson, KD, som i en skriftlig fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, undrar hur regeringen agerar för att tillse att gällande och eventuellt nya regler följs.

Kjell-Arne Ottosson, KD. Foto: Riksdagen

Det är efter flera uppmärksammade fall av hemlig telefonavlyssning i samband med misstankar om illegal rovdjursjakt som Kjell-Arne Ottosson ställer en skriftlig fråga till statsrådet.

Ottosson pekar på att förtroendet för de rättsvårdande myndigheterna har minskat.

– Det har nu gått så långt att enskilda på allvar tror att de avlyssnas av staten för att de uttrycker ogillande över rovdjurspolitiken, skriver Kjell-Arne Ottosson.

 

Regler ska följas

Han pekar på att en utökad möjlighet till hemlig avlyssning gör efterlevnaden av regelverket än viktigare. Riksåklagaren som i en framställan till regeringen begärt utökade möjligheter till hemliga tvångsmedel hävdar enligt Kjell-Arne Ottosson att mobilavlyssning vid misstankar om jaktbrott ”är idag närmast utesluten med hänsyn till gällande straffvärdespraxis.”

– Ändå förekommer sådan avlyssning, vilket då rimligen är i strid mot gällande regler, skriver Kjell-Arne Ottosson i sin frågeställning.

 

Kräver svar

Justitieminister Morgan Johansson, S. Foto: riksdagen

Ledamoten ser en fara i att förtroendet för rättsvårdande instanser minskar än mer om möjligheterna för avlyssning utökas.

Kjell-Arne Ottossons fråga till Morgan Johansson lyder:

– Vad avser regeringen göra för att tillse att gällande regler för hemliga tvångsmedel, liksom eventuellt kommande regler, efterlevs i praktiken?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev