Advokat Thomas Martinson var inte nådig i sin kritik mot åklagarens utredning: ”Den här utredningen är något av det sämsta jag sett, särskilt med tanke på de resurser som har använts”, sa Martinson i sin plädering. Foto: Pia Nordlander

Hedinrättegången dag 6: Försvarsadvokater slaktade åklagarens utredning

Miljöåklagare Lars Magnusson hade det inte lätt i Västmanlands tingsrätt innan rättegången avslutades på fredagen. Advokat efter advokat avfärdade utredningen som undermålig. Thomas Martinson gick så långt att han kallade den för det sämsta han har sett.

Thomas Martinson, som försvarar den trovärdiga källans make, inledde med att säga att han hade svårt att göra en plädering, eftersom åklagaren inte lagt fram några bevis att argumentera emot.

Så i stället ägnade han tiden till att gå igenom delar av utredningen. Och hans slutsats var inte nådig:

– Den här utredningen är något av det sämsta jag sett, särskilt med tanke på de resurser som har använts.

 

Något annat

Martinson förde ett resonemang om varför rättegången över huvud taget genomförs.

– När jag fick det här målet slog mig tanken att det handlar om något annat än ett brottsmål. Att det rör sig om en problematik som berör en politisk hantering av en fråga som skär igenom samhället.

Försvarsadvokaten: Ingen möda har sparats för att komma åt Karl Hedin

Han tog upp utredningens omfattning, vad den har kostat i pengar.

– Vad säger medborgarna när de ser något som kanske kostar 20 miljoner kronor presenteras på det här sättet? Det måste vara katastrof. Det är olyckligt. Det är oprofessionellt.

Thomas Martinsson lyfte några exempel som han menade bevisade att utredningen misskötts. Han slutade med att säga att det inte finns några som helst bevis för det åklagaren påstår.

 

Advokat Thomas Jönsson. Foto: Pia Nordlander

Den åtalade kvinnans advokat Thomas Jönsson gick igenom det som hänt hans klient under de år som utredningen pågått.

– När jag först kontaktades berättade hon att hon trasslat in sig i ett nät av lögner. Den enkla utvägen blev att meddela åklagaren att hon inte skulle vittna mot sin make. Vi bad också att hon skulle lämnas i fred.

Åklagare vill se Karl Hedin i fängelse

Enligt Thomas Jönsson försökte polisen få henne att gå tillbaka till sin berättelse, men hon höll fast vid att hon talat osanning.

– Då kan man fråga sig varför vi sitter här. Ja, det har inte varit något önskemål om att lagföra min klient för att hon förgiftat djur, eller varit delaktig i det. Det är för att ställa Karl Hedin inför rätta för hans åsikters skull.

Advokaten säger också att det inte finns några bevis för att döma hans klient. Åklagaren har inte styrkt gärningsbeskrivningen.

– Hon har bett mig framföra att ingen har hotat henne att ta tillbaka sina uppgifter. Hon är ledsen och ber om ursäkt för det hon ställt till med.

 

Advokat Göran Witt-Strömer. Foto: Pia Nordlander

30-åringens försvarsadvokat Göran Witt-Strömer tog i sin plädering upp det han menar är en bristande objektivitet i utredningen.

– Jag har innan jag blev advokat varit åklagare i elva års tid, och en ständigt aktuell fråga är hur man ska kunna förhålla sig objektiv i sitt arbete. När slutar en åklagare att vara objektiv och blir en part i målet för att driva det till en fällande dom? Svaret är aldrig!

Man måste från domstolen ställa sig frågan. Finns det en risk för att man låtit ändamålen helga medlen under den här utredningen, frågar advokaten och svarar själv:

– Ja, man kan inte utesluta det i det här fallet.

 

Fått åka med

Witt-Strömer hävdar att det inte framförts ett enda bevis för att hans klient jagade varg den där oktoberdagen 2018.

– Jag tror att Karl Hedin är huvudman i detta. Det är han som har framfört åsikter, skrivit böcker, uttalat åsikter. Min huvudman har fått åka med i någon slags missriktad ambition att komma tillrätta med vargproblemen som finns i det här landet.

Witt-Strömer riktar mycket hård kritik mot åklagare Lars Magnusson för att under förhandlingen ha intagit en hållning mot hans klient som varit insinuant och arrogant.

– Lars Magnusson har också varit ovillig att ta till sig invändningar som har kommit från min huvudman, och jag måste ställa frågan: Har min huvudman fått en rättvis rättegång?

 

Bild på lodjur

Advokaten tar en händelse från förra veckans förhandling som exempel, då han menar att hans klient förekom i åklagarens sakframställan för saker han inte är åtalad för.

– Varför har åklagaren visat en bild på min huvudman och hans familj när han står med ett legalt skjutet lodjur? Använder han sig av detta bara för att kasta skit på min klient? Hur ska han kunna freda sig mot dessa påståenden? Han var inte ens här när de framfördes.

Hedinrättegången dag 6: Åklagaren åberopar ny bevisning

Göran Witt-Strömer slutade sin plädering med att säga:

– Jag kan inte komma till någon annan slutsats än att min huvudman ska frikännas från det han är åtalad för.

 

Dom om två veckor

Efter det var sex dagars rättegång slut. Vi har antagligen sett ett stycke kriminalhistoria skrivas. Om två veckor, fredagen den 19 mars, avkunnar Västmanlands tingsrätt sin dom i målet mot Karl Hedin, mot den 30-åring som är skogvaktare i hans företag samt mot åklagarens trovärdiga källa och hennes make.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev