Företagsledaren Karl Hedin och åklagaren Lars Magnusson. Foto: Pia Nordlander & Marie Gadolin

Hedinrättegången dag 6: Åklagaren åberopar ny bevisning

Den sista dagen av rättegången i Västmanlandfallet började med en paus efter att åklagaren åberopat ny bevisning omedelbart innan pläderingarna skulle börja. Något som ledde till kritik från försvarsadvokaterna.

Jan Henricson Publicerad 5 mars 2021 - 09:32

Den sjätte rättegångsdagen började med ett meningsutbyte i domstolen. När åklagaren Lars Magnusson åberopade ny bevisning omedelbart innan slutanförandena skulle inledas reagerade advokaterna skarpt.

– Det här är uppgifter som är kända i förundersökningen. Varför åberopas de nu, frågade Karl Hedins advokat Sven Severin.

 

Kritisk advokat

Åklagaren svarade att han funderat på saken och kommit fram till att tidsuppgifterna är viktiga eftersom försvaret försökte krympa tiden som de åtalade var i skogen den 26 oktober.

Klas Bjuremark, som är advokat för AB Karl Hedin var kritisk till åklagarens agerande:

– Om man som advokat hade betett sig på samma vis, och åberopat ny bevisuppgift direkt innan pläderingen, hade man fått en disciplinpåföljd av advokatsamfundet.

 

Fick stöd

Rådmannen David Viktorsson Harrby avbröt med att säga att den diskussionen inte var något som behövde tas nu, och beviljade på advokaternas begäran en halvtimmes paus för att de skulle få tid att sätta sig in i de nya bevis som lagts fram.

 

Karl Hedin framför supportande jägare som mött upp rättegången sista dag. Foto: Jan Henricson

När Karl Hedin kom till Västmanlands tingsrätt denna sista rättegångsdag möttes han av en skara jägare som kommit för att visa sitt stöd. Jägarna kom både från Västmanland och från till exempel Strängnäs. Några av dem hade tagit sina hundar med sig, som för att visa att det här också gällde deras fyrbenta jaktkamrater.

 

Om mobilmaster

Försvaret vill efter pausen ställa några kompletterande frågor till Karl Hedin och 30-åringen med anledning av de nya bevisen. Alltså, de som enligt åklagaren visar hur lång tid de båda var i skogen den dag han anser att de jagade varg.

Advokaten Klas Bjuremark försöker med hjälp av en excelfil, och med frågor till Karl Hedin, reda ut var han befann sig minut för minut under den aktuella förmiddagen. Ett komplicerat resonemang följer, om var mobilmaster finns och var telefoner kopplas upp mot dem i de trakter Hedin färdades under förmiddagen.

Slutsatsen är att åklagarens bevis inte ändrar något. Att Karl Hedins mobil har varit uppkopplad mot en mast en viss tid, är inte detsamma som att han varit i skogen lika lång tid, eftersom uppkopplingen också gäller under den tid han kör bil till och från området.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram