Efter att vetenskapligt ha undersökt vilka kostnader sågverk och skogsägare får idag för viltskador som uppstod för 25 år sedan drar Karl Hedin slutsatsen att det behövs ett nytt älgjaktsystem.

Miljöåklagare Lars Magnusson har inte informerats om att två av de poliser som utreder misstankarna mot Karl Hedin själva är föremål för en förundersökning om begångna tjänstefel i den aktuella utredningen. Foto: Jan Henricson

Hedinfallet: Åklagare ovetande om misstankar mot poliser

Miljöåklagare Lars Magnusson var ovetande om att två av hans poliser i Hedinutredningen misstänks för tjänstefel och att en förundersökning har inletts. Det framkommer när Svensk Jakt ringer för att fråga om hur det påverkar beslutet i åtalsfrågan som ska komma den här veckan.

Svensk Jakt Publicerad 2 september 2020 - 10:01

Svensk Jakt berättade i måndags att miljöåklagare Lars Magnusson inte hann fatta beslut om eventuellt åtal i Västmanlandfallet under augusti som han tidigare lovat.

Men han ”hoppades verkligen” att ett avgörande skulle komma under innevarande vecka.

 

Centrala poliser

Lars Magnusson.

Gårdagens avslöjande, att två av de poliser som har en central roll i utredningen av Västmanlandfallet är misstänkta för tjänstefel och föremål för en förundersökning, kan komma att rucka miljöåklagarens planer.

När Svensk Jakt frågar Lars Magnusson om han kan väcka åtal i Västmanlandfallet samtidigt som det pågår en förundersökning mot två av utredarna, svarar han att skälet till dröjsmålet är att det krävs en del kompletteringar och frågan om motparten fått skäligt rådrum.

 

Ovetande åklagare

Snart framkommer det emellertid att Lars Magnusson inte har kännedom om att överåklagare Martin Tidén driver en förundersökning gällande eventuellt tjänstefel mot de två NOA-poliserna.

– Jag har sagt till om att de två utredarna skulle förhöras. Men att det nu pågår en förundersökning känner jag inte till, säger Lars Magnusson.

Poliser misstänks för tjänstefel i Hedinfallet – förundersökning pågår

 

Ett nytt ljus

Frågan är om Lars Magnusson kan väcka åtal mot de misstänkta personerna i Västmanlandfallet om det samtidigt pågår en utredning om misstänkt tjänstefel mot två av utredarna.

Sven Severin.

Karl Hedins advokat Sven Severin:

– Det verkar konstigt. Jag har inte hört något om detta. Då en förundersökning inletts har ju åklagaren gjort bedömningen att det finns anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har begåtts.

– Kan poliserna misstänkas för tjänstefel i den här delen kastar det naturligtvis nytt ljus över andra delar i utredningen som vi varit kritiska till.

Man kan med fog ifrågasätta opartiskheten i utredningsarbetet, säger Sven Severin.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev