Politiker i såväl Sverige som Frankrike vill se ett förändrat skydd och ökade möjligheter till förvaltning av varg inom EU. Foto: EU och Mostphotos

Frankrikes president vill ändra vargens skyddsstatus

Vargen ställer till allt större problem för länder i Europa, och samtidigt som antalet vargar ökar minskar också behovet, och intresset, för ett strikt skydd av arten. Under ett framträdande i samband med Tour de France förklarade Frankrikes president Macron nyligen att vargens skyddsstatus kan ses över.

Det är den franska jakttidningen J’aime la Chasse som skriver om presidentens utspel:

”Vid ett tal i södra Frankrike den 21 juli sa president Emmanuel Macron att man ska utöka antalet statliga jägare, för att uppnå målet med skyddsjakt på 174 vargar, och även arbeta för att ändra vargens skyddsstatus enligt art- och habitatdirektivet i EU.”

 

Bönder vill jaga

FNSEA, Frankrikes motsvarighet till Sveriges LRF, kommer att driva på för att inga administrativa hinder ska stoppa skyddsjakten.

Enligt artikeln har Frankrikes vargstam ökat kraftigt de senaste åren, och är ett problem för landets jordbrukare.

 

Regeringsfråga

Även i Sverige finns tankar om ett förändrat skydd med enklare regler och utökade möjligheter till jakt. Den socialdemokratiska regeringen presenterade nyligen sin nya inställning i en artikel i Svensk Jakt.

”Regeringens bedömning är att jakt efter varg bättre skulle kunna utformas efter svenska behov om vargen flyttas från art- och habitatdirektivets bilaga 4 till bilaga 5”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) i en intervju den 7 juli.

 

Regeringen vill göra det enklare att förvalta vargen genom jakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev