Otillräcklig analys av uppgifterna har enligt FACE resulterat i en överskattning av blykoncentrationen i viltkött.

Otillräcklig analys av uppgifterna har enligt FACE resulterat i en överskattning av blykoncentrationen i viltkött. Foto: Marie Gadolin

Framgång för Europas jägare i blyfrågan

Den europeiska jägarfederationen FACE har vunnit en viktig seger i blyfrågan.

FACE har i veckan fått igenom sitt krav på att det offentliga samrådet om blyammunition återupptas. Detta efter ett ingripande från EU-kommissionen.

EU-ombudsmannen har tidigare riktat kritik mot att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, förhalat utlämnandet av avgörande dokument. Ett ”administrativt missförhållande” som gjorde att inblandade parter inte fick ut underlag för sina kommentarer i det tidigare samrådet.

Svidande kritik mot EU om förbud mot bly i ammunition

Redan i februari 2021 begärde FACE ut data som det borde ha tagit 15 dagar att få ut. Men först efter att det offentliga samrådet avslutats, i september 2021, skickades de begärda dokumenten. FACE anser att otillräcklig analys av data har resulterat i en överskattning av blykoncentrationen i viltkött. Ett nytt samråd är därför väsentligt för att inte beslutsfattarna skulle basera sina bedömningar på fel grund.

Vill ha svar på hur beslutet kring blyförbudet kom till

Efter ingripandet från EU-kommissionen har kemikaliemyndigheten ECHA nu tvingats att inleda en tre månader lång riktad konsultation om data som används för att fastställa riskerna med bly i viltkött, skriver FACE i ett pressmeddelande.

Samtidigt pågår sedan i förra veckan ett socioekonomiskt samråd i två månader, med nya förslag om att bland annat minska övergångsperioden för blyhagel till 18 månader. Även detta samråd hålls av kemikaliemyndigheten ECHA.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev