torsdag 28 september

Europeiska kemikaliemyndigheten har, på begäran av EU-kommissionen, lag fram ett förslag om totalt blyförbud i ammunition. Foto: Jan Henricson

Skarpt förslag om totalt blyförbud i all ammunition

Totalt förbud mot försäljning och användning av blyammunition med en femårig övergångsperiod. Det föreslår i dag den europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, rapporterar jägarfederationen FACE.

ECHA (European Chemicals Agency) har publicerat sitt förslag till ytterligare restriktioner för användningen av blyammunition vid jakt och skytteverksamhet. Myndigheten konstaterar i sin rapport att restriktioner rättfärdigas av risker för miljö och hälsa. Bakgrunden är en begäran från EU-kommissionen sommaren 2019.

 

Ministern om EU:s blyförbud: ”Liknar det förbud vi redan har”

Vissa undantag

Gällande förbudet mot försäljning och användning av blyammunition med en femårig övergångsperiod, föreslår ECHA att medlemsstaterna får göra avvikelser från förbudet vid sportskytte när risken att bly sprids i omgivningen är minimerad.

ECHA föreslår även ett förbud mot bly i kulammunition med 18 månaders övergångsperiod för centralantänd ammunition över 5,6 millimeter och fem års övergångsperiod för ammunition under 5,6 millimeter. Även här får undantag från förbudet göras om inverkan på miljön minimeras, till exempel vid vissa skjutbanor.

Dagens förslag kommer bara en vecka efter att REACH-kommitténs förslag om förbud mot blyhagelammunition i våtmark bara fått 52 procents stöd i EU-parlamentet, konstaterar FACE, som nu ska analysera förslagen noggrant.

 

Riksdagens EU-nämnd säger nej till omdiskuterat blyförbud

Förbundet agerar

Det ska även Svenska Jägareförbundets ledning göra:

Torbjörn Larsson.

– Ett totalt förbud kommer att påverka jakten och jägarna. Förslaget behöver klarläggas. Och här behöver svenska staten vara beredd att öppna plånboken. Att ställa om skjutbanor över hela landet så vi har en vältränad jägarkår kommer att kosta stora belopp. Samtidigt måste ammunitionsindustrin nu verkligen sätta fart för att ta fram alternativ ammunition så vi har något att jaga och skjuta med i framtiden, där ombyggnad av skjutbanor inte går. Men jag får återkomma med mer information när vi analyserat färdigt förslaget, säger ordförande Torbjörn Larsson på Svenska Jägareförbundets hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev