Förvaltningsrätten upphäver sitt beslut att tillfälligt stoppa skyddsjakten på varg i Jönköpings län efter nattens angrepp på en förgård nära Gislaved. Foto: Sandra Dombrovsky / Mostphotos

Förvaltningsrätten upphäver eget beslut – skyddsjakt återupptas

Premium

Förvaltningsrätten ändrar sitt beslut om inhibering av skyddsjakten på en varg i Jönköpings län. Efter det senaste vargangreppet mot en fårbesättning nära Gislaved upphäver förvaltningsrätten med omedelbar verkan sitt tidigare beslut.

Efter att de båda föreningarna Jaktkritikerna och Nordulv överklagat länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands läns beslut om skyddsjakt på en varg stoppades jakten tillfälligt i först Jönköpings län, och därefter även i Västra Götland.

Efter ett nytt angrepp natten till fredag har länsstyrelsen i Jönköpings län lämnat ett yttrande med nya uppgifter.

Nytt vargangrepp i skyddsjaktområde

Ett nytt angrepp med fem döda får, ytterligare två som fick avlivas och två som saknas var tillräckligt för att förvaltningsrätten skulle häva inhiberingen.

 

Får fortsätta jakten

Det innebär att jakten kan fortsätta i Jönköpings län, men inte i Västra Götalands län, under tiden som föreningarnas överklagan behandlas.

”Länsstyrelsen bedömer att det är samma vargindivid som gjort detta angrepp som gjort de tidigare angreppen i länet och angränsande område. Länsstyrelsen anför också att vargen skrämt nötboskap. Vidare har provsvar från analys av spillning insamlad nära en av angreppsplatserna som inkommit efter skyddsjaktbeslutet visat att den aktuella vargen är en av cirka 25 avkommor till en invandrad hane,” skriver förvaltningsrätten.

 

Förvärrad skada

De nya uppgifter ger sammantaget ett underlag som innebär att det tidigare beslutet om inhibering, att tillfälligt stoppa jakten, ska upphävas.

Beslutet rör inte den stoppade jakten på samma varg i Västra Götaland. Där kan ett nytt beslut tas först efter att länsstyrelsen i Västra Götaland yttrat sig i frågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev