Ännu ett vargangrepp på får inträffade under natten till fredagen inom det område där den beslutade skyddsjakten tillfälligt stoppats. Arkivbild. Foto: Jan Henricson

Nytt vargangrepp i skyddsjaktområde

Efter att skyddsjakten i Jönköpings och Västra Götalands län stoppats i domstol fortsätter vargens härjningar i fårhagarna. Natten till fredagen har det inträffat ytterligare en attack, utanför Gislaved där minst sex får dödats.

Länsstyrelsen hade på fredagsförmiddagen en besiktningsman på plats, men redan innan dess slår Henrick Blank som är chef för viltenheten på länsstyrelsen i Jönköpings län fast att det med största sannolikhet är varg som dödat fåren.

 

Många döda får

Angreppet inträffade på en gård mellan Gislaved och Hestra, alltså inom det område där skyddsjakt på en varg tilläts, men som stoppades i väntan på slutligt avgörande i Förvaltningsrätten i Luleå.

Skyddsjakt på varg stoppad i två län

– Det rör sig om minst fem får som är döda, ytterligare något har fått avlivas och några saknas, säger Henrick Blank till SR Jönköping som var först med att berätta om nyheten.

Flera attacker har de senaste veckorna inträffat i området, i Gislaveds, Tranemo och Gnosjö kommuner.

 

Tik från Gävleborg

Länsstyrelsen kan inte säga vilken vargindivid som ligger bakom angreppen på får, men enligt uppgifter i Jaktjournalen finns det anledning att misstänka att det rör sig om en vargtik som är född i Tönsenreviret i Gävleborg.

Tidningen har varit i kontakt med länsstyrelsen i Västra Götalands län där handläggaren berättar att tiken har kopplats till två attacker genom DNA som hittats i salivprov från bettskadorna i de döda fåren.

Vargspillning som samlats in från vargtiken har också innehållit en stor mängd fårull.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev