Förvaltningsrätten stoppade jakten i Jönköpings län, men samma varg kan fortfarande jagas i Västra Götaland. Foto: Olle Olsson

Smålandsvargen får jagas i Västra Götaland

Premium

I går stoppade Förvaltningsrätten i Luleå den pågående skyddsjakten på en varg i Jönköpings län. Men vargen får i varje fall när detta skrivs ännu jagas i Västra Götaland.

I förra veckan tog länsstyrelserna i Jönköpings län och i Västra Götalands län ett gemensamt beslut om skyddsjakt på en varg som de senaste veckorna attackerat får i flera besättningar på ömse sidor om länsgränsen.

Gemensamheten till trots tog varje länsstyrelse ett eget beslut om skyddsjakten, och det var Jönköpings läns som överklagades till förvaltningsrätten.

Beslut om skyddsjakt på småländsk varg

 

Stoppade jakten

Förvaltningsrätten beslutade igår att inhibera jakten, det vill säga stoppa den i avvaktan på ett slutligt utslag. Men det gäller som sagt bara jakten i Smålandslänet.

– Det stämmer, säger rådman Eva Westerlund vid förvaltningsrätten. Det var endast jakten i Jönköpings län som var överklagad. Men jag har nu på morgonen sett att det kommit in överklaganden även vad gäller jakten i Västra Götaland.

 

Då kan vi utgå från att skyddsjakten där också stoppas, eller?

– Det kan jag inte säga säkert. Varje ärende bedöms för sig, och det är möjligt att underlagen skiljer sig åt, säger Eva Westerlund.

När ett beslut om jakten ska stoppas kommer kan inte Eva Westerlund säga, men skyddsjaktärenden ska behandlas skyndsamt av domstolen.

 

Det ursprungliga jaktområdet med länsgränsen mellan Västra Götaland och Jönköpings län markerad med en grå linje. Efter att förvaltningsrätten tillfälligt stoppat jakten i Jönköpings län kan ändå jakten fortsätta i Västra Götaland. De färgade fyrkanterna markerar konstaterade vargangrepp. Karta: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev