Arkivbild: Olle Olsson

Beslut om skyddsjakt på småländsk varg

Länsstyrelserna i Jönköpings län och Västra Götalands län har tagit ett gemensamt beslut om skyddsjakt på den varg som dödat ett flertal får på båda sidorna länsgränsen.

Under maj, juni och juli har vargen angripit och dödat får vid åtta tillfällen i Ulricehamns och Tranemo kommuner i Västra Götalands län, samt i Gnosjö och Gislaveds kommuner i Jönköpings län. De fyra senaste angreppen har skett i Gnosjö, Tranemo och Gislaveds kommuner mellan 21 och 28 juli.

Besiktningspersonal har samlat in dna-prover från angreppen för analys. Målet har varit att säkerställa om det är en eller flera individer av varg som utfört angreppen, och om det i så fall rör sig om genetiskt värdefull varg. Inget av proven har dock kunnat ge svar på individnivå, men sannolikheten att det ska finnas flera vargar i det aktuella området är liten.

 

Samma individ

Därför bedömer länsstyrelserna att det åtminstone handlar om en och samma vargindivid som utfört de fyra senaste angreppen i juli.

En varg som har vant sig vid att angripa får, kommer att orsaka stora kostnader och mycket oro och den kommer troligtvis att fortsätta med sitt beteende och angripa får, konstaterar länsstyrelserna.

 

Ingen annan lösning

I det aktuella området finns det flera fårbesättningar och det saknas tillräckliga resurser för att på kort tid kunna skydda samtliga med rovdjursavvisande stängsel. Länsstyrelserna bedömer att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att angreppen ska upphöra och beslutar därför om skyddsjakt, som får pågå till och med 16 augusti på båda sidor om länsgränsen.

 

Länk till karta över skyddsjaktsområdet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev