Området i Västra Götaland där det åter bedrivs skyddsjakt på varg. Karta: Länsstyrelsen

Område för skyddsjakt på varg blir större

Länsstyrelsen i Västra Götaland har åter beslutat om skyddsjakt på varg i Tranemo kommun, efter nya angrepp på får.

31 juli beslutade länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands län att inleda skyddsjakt på en varg i delar av Gislaveds och Gnosjö kommuner samt i Tranemo kommun.

Jakten stoppades av förvaltningsdomstolen men efter nya angrepp drog domstolen tillbaka sitt beslut och jakten återupptogs i Jönköpings län.

 

Nytt beslut

I Västra Götaland valde man emellertid att avvakta. Fram till nu. Den senaste tidens angrepp har fått länsstyrelsen att ta ett nytt beslut om skyddsjakt på varg i delar av Tranemo kommun. Jakten får pågå till och med 31 augusti och ska genomföras i samråd med länsstyrelsen.

I helgen beslutade länsstyrelsen i Jönköpings län att efter ett angrepp i en fårhage utanför skyddsjaktområdet utöka detta med delar av Vaggeryds kommun.

 

Ingen annan lösning

sin hemsida skriver länsstyrelsen i Västra Götaland:

”DNA-prover har samlats in för analys i samband med angreppen. En vargindivid har identifierats vid två angrepp (Örebro i maj och Alingsås i juni) samt via en spillning med fårull i närheten av ett angrepp i Jönköpings län. Därför bedömer länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands län att det troligen handlar om en och samma vargindivid som utfört de fyra senaste angreppen i juli månad. Efter en samlad bedömning kommer länsstyrelserna fram till att angreppen sannolikt kommer att fortsätta om inte vargen avlivas. Det finns inte någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att minska risken för fortsatt upprepade angrepp i området.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev