Arkivfoto varg: Dennis Jacobsen / Mostphotos samt får: Olle Olsson

Vargtik har rivit får i fem län

Vargen som rivit får i norra Skåne är samma individ som tidigare härjat i fårbesättningar i Örebro, Västra Götalands och Jönköpings län. Troligen är det den vargen som också angrep får i Kronoberg förra veckan.

Länsstyrelsen i Skåne ha nu fått svar på de DNA-analyser som gjorts på insamlat material från vargen som vid tre tillfällen rivit får i norra Skåne den gångna helgen.

Två vargangrepp i norra Skåne i helgen

Enligt snabbanalysen av DNA som gjorts av Viltskadecenter rör det sig om en ung vargtik som är född i Tönsenreviret i Gävleborgs län. Och det visade sig vara en gammal bekant.

 

Jagats länge

Genom analyser av DNA som gjorts tidigare kopplas vargtiken till angrepp på får i Örebro län i maj, i Västra Götalands län i juni, i Jönköpings län i juli och i Skåne län i september.

Vargen är inte så kallat genetiskt värdefull, och har varit föremål för skyddsjakt under flera sommarveckor i Jönköpings och Västra Götalands län.

 

Skyddsjaktansökan behandlas

– Samma individ kan även vara skyldig till ett angrepp i Kronobergs län, som gjordes i förra veckan, några mil från angreppet i norra Skåne. Men där har vi inga analysresultat ännu, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

LRF Skåne har lämnat in en ansökan om skyddsjakt på vargen. Något som länsstyrelsen uppger ska behandlas inom kort.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev