Tre länsstyrelser vill få Naturvårdsverkets tillåtelse att börja vargjakten först den 9 januari. Foto: Kjell-Erik Moseid

Den planerade vargjakten i tre gränsrevir stoppas av Förvaltningsrätten i Luleå. Foto: Kjell-Erik Moseid

Förvaltningsrätten stoppar vargjakt i tre gränsrevir

Licensjakten på varg i tre gränsrevir stoppas av förvaltningsrätten i Luleå. Som skäl anger domstolen att länsstyrelsen i Värmland gett tillstånd till jakt på annat lands territorium, i det här fallet Norge.

Det handlar om licensjakten i reviren Juvberget, Ulvåa och Kockohonka, som alla är gränsöverskridande längs den svensk-norska gränsen i Värmland.

Gränsreviren har under lång tid varit ett ämne för diskussion. Främst beroende på att de ligger tätt och har stor påverkan på vilt och möjligheten till jakt i området, men också för att en planerad jakt kräver beslut i två länder.

 

Norsk vargjakt begränsas efter kontakt med länsstyrelse

Har lyssnat

Beslutet om licensjakten som skulle inledas den 2 januari 2023 överklagades av föreningarna Nordulv, Jaktkritikerna och Svenska Rovdjursföreningen.

Förvaltningsrätten har tydligt lyssnat på de klagandes argument, och undanröjer länsstyrelsens beslut.

 

Vill ha förlängd jakttid och större tilldelning på varg

Gränsöverskridande

Det är särskilt en mening i länsstyrelsens beslut har fått förvaltningsrätten att stoppa jakten, men det handlar också om det som förvaltningsrätten ser som tveksamheter i samordningen med norska myndigheter.

”Det framgår varken av uppgifter eller något underlag från länsstyrelsen att berörda myndigheter i Norge har fattat beslut om licensjakt i de aktuella gränsreviren. Endast uppgifter om ett protokoll med uppgifter om en inriktning att besluta om licensjakt i dessa revir är inte tillräckligt som stöd för att en svensk länsstyrelse ska anses behörig att besluta om jakt efter norska vargar och tillåta jakt på norskt territorium,” skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Anpassning

Förvaltningsrätten har också synpunkter på att länsstyrelsens beslut skiljer sig från tidigare beslut för licensjakt i gränsrevir.

”Förvaltningsrätten kan inte se att det finns rättsligt stöd för länsstyrelsen att besluta om att helt upplösa revir som endast till hälften är svenska, eller tillåta jakt på norskt territorium.”

Helt befängt

Gunnar Glöersen.

För Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen är domen ännu ett bevis på att juridiken kring jakt på varg är komplicerad, där ord väger tyngre än syftet med beslutet.

– Det finns ingen grund för påståendet att länsstyrelsen tagit beslut om jakt på norskt terrritorium. Det är helt befängt, och läser man hela beslutet så är det tydligt, säger Gunnar Glöersen.

Kommer överklaga

Förvaltningsrättens dom kommer enligt Gunnar Glöersen att överklagas av Jägareförbundet Värmland och Länsstyrelsen i Värmland.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev