Publicerad 25 februari 2021 - 21:01

I projektet vill forskarna ta reda på hur förekomsten av smittämnen ser ut hos vilda djur, med fokus på jaktbart vilt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Forskning ska leda till varningssystem för sjukdomsutbrott

I ett nytt forskningsprojekt kombineras flera vetenskapliga discipliner för att ta fram kunskap om varför sjukdomsutbrott sker och vilka risker olika smittämnen medför för djur och människor. Fokus sätts på jaktbart vilt.

Mer än 60 procent av de infektionssjukdomar som finns kommer från djur, de flesta från vilda djur. Flera av de smittor som kan göra oss människor sjuka är sjukdomar som sprids från vilda djur, så kallade zoonoser. Men vad är det som ligger bakom ett sjukdomsutbrott?

I ett nytt forskningsprojekt samarbetar forskare från en rad discipliner för att tillsammans fylla kunskapsluckorna. De ska ta fram ett system som kan varna oss i tid för att undvika stora sjukdomsutbrott bland vilda djur och människor.

 

Skogssork

Nyckeln för att ge svar på frågorna är Europas vanligaste däggdjur – skogssorken.

Genom att studera denna vanliga smågnagare kommer forskarna att kunna dra slutsatser om förekomsten av smittämnen och sjukdomsutbrott hos olika viltarter och även människor.

Många smittämnen använder värddjur för att kunna utvecklas och spridas, eller vektorer som för vidare smittan till andra djur. Smågnagare är ofta värddjur, till exempel fästingar får smittämnen från just smågnagare.

 

Jaktbart vilt

Exempel på sjukdomar hos människor och vilda djur inklusive jaktbart vilt som orsakas av denna typ av smittämnen är harpest, avmagringssjuka, fågelinfluensa och fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE.

 

Pärlugglornas fångst kan ge tidig prognos för harpest

I det här projektet vill forskarna ta reda på hur förekomsten av smittämnen ser ut hos vilda djur med fokus på just jaktbart vilt. För att göra det har de tillgång till data och insamlade prover från fler än 70.000 smågnagare som samlats in sedan 1970-talet.

Frauke Ecke.
Foto: Susanna Bergström, SLU

– Det gör det möjligt att studera både den nuvarande och den tidigare förekomsten och utbredningen av smittämnen hos smågnagare, säger Frauke Ecke, docent i landskapsekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och ansvarig för forskningsprojektet.

 

Intervjuer

Forskarna kommer också att ta hjälp av jägare för att i intervjuer undersöka kunskaper och attityder kring sorkfeber och harpest, två sjukdomar orsakade av smittämnen hos vilda djur som jägare riskeras att exponeras för.

Sjukdomar som sprids av djur

• Zoonoser är sjukdomar som sprids från djur till människor eller från människor till djur. Exempel är sorkfeber, borrelios, fästingburen hjärnhinneinflammation (TBE), mjältbrand, rabies, ebola, Q-feber och tularemi (harpest).

• Epizootier är sjukdomar som sprids inom djurpopulationer. Exempel är avmagringssjuka (CWD) och afrikansk svinpest.

Källa: SLU

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram