Länsstyrelsen i Jämtlands län kan komma att avlysa all småviltjakt inom en hel sameby i höst.

Länsstyrelsen i Jämtlands län kan komma att avlysa all småviltjakt inom en hel sameby i höst. Foto: Olle Olsson

Fjälljakt: Småviltjakt kan förbjudas inom hel sameby

Premium

Lokala jägare får ingen förtur i lottningen för höstens ripjakt i Jämtlands län. Dessutom kan småviltjakten inom en hel sameby komma att förbjudas i höst.

Såväl Jägareförbundet Mittnorrland som lokala jägare har uppvaktat länsstyrelsen i Jämtlands län för att förmå myndigheten att ge förtur till jägare som bor intill lottningsområdena på statens marker.

Lokala ripjägare: ”Vi ser fjällen men vi kan inte komma dit och jaga”

Tommy Dadell. Foto: Olle Olsson

Representanter för länsstyrelsen Jämtland har tidigare uttryckt att man ser positivt på förslaget. Men nu står det ändå klart att det inte blir tal om någon förtur för lokala jägare. I alla fall inte till höstens jakt.

– Det är inte juridiskt säkerställt om vi får ge lokala jägare förtur. Därför kan länsstyrelsen heller inte fatta ett sådant beslut. Kanske går det till nästa års jakt, säger Tommy Dadell, handläggare vid länsstyrelsen i Jämtlands län.

 

Öppnat för lottning

Den 15 april öppnade myndigheten för anmälan till lottning till ripjakt inom samebyarna Handölsdalen, Mittådalen och Tåssåsen. Anmälan pågår till och med den 30 april.

 

Helt avlyst?

Tidigare har även samebyn Ruvthen Sijte ingått i lottningsområdena. Men inte i år. Faktum är att småviltjakten helt kan gå om intet inom hela eller åtminstone stora delar av samebyn.

– Ruvthen Sijte har begärt att hela samebyn ska stängas för småviltjakt. Samebyn anser att småviltjakten försvårar renskötseln. Länsstyrelsen har inte tagit ställning till deras begäran ännu. Men vi kan inte sälja jaktkort när det är oklart om vi har någon jaktmark att upplåta i höst. Vi vet inte redan nu inom vilka jaktområden det finns renar i höst, säger Tommy Dadell.

Ripjaktområden avlysta av länsstyrelsen

Bakgrunden till samebyns begäran om avlysning är att Ruvhten Sijte bara har betesrätt för renarna på sina åretruntmarker och att man befarar att småviltjakten omöjliggör att renarna håller sig där. Och om renarna lämnar åretruntmarkerna kan samebyn riskera vitesförelägganden.

 

Avlyste strax innan jakt

Förra året drabbades en stor mängd småviltjägare inom Ruvthen Sijte sameby. Där hade jägarna köpt jaktkort redan i maj månad, men blev sedan av med jakten kort före rippremiären den 25 augusti. Detta efter att samebyn begärt att småviltjakten skulle stängas. Den gången gick länsstyrelsen samebyn halvvägs till mötes och avlyste småviltjakten inom 54.000 hektar av samebyn.

Regeringen avslår förbundets överklagan om avlyst fjälljakt

Men kort efter rippremiären avlystes betydligt större områden än så och dessa områden förblev avlysta under perioden när småviltjakt i praktiken skulle ha gått att bedriva. Områdena öppnades först när snödjupet omöjliggjorde jakt.

 

Stängdes för andra

– Förra hösten tvingades vi därför flytta jägare som köpt jaktkort till ett annat jaktområde i Härjedalen där det inte tillämpas lottning. Det fick till följd att området helt stängdes för andra jägare, som i sin tur blev förbannade eftersom de förlorade sina möjligheter till jakt, förklarar Tommy Dadell.

Lokala jägare drabbas när länsstyrelsen flyttar ripjägare

Förutom att många jägare blev upprörda fick den här rockaden även ekonomiska konsekvenser för länsstyrelsen i Jämtlands län.

– Vi fick extra kostnader i storleksordningen 35.000–40.000 kronor för det merarbete som uppkom, säger Tommy Dadell.

 

• Kommer länsstyrelsen i Jämtlands län att stänga all småviltjakt på statens marker inom Ruvthen Sijtes sameby i höst?

– Det är oerhört oklart i nuläget, jag kan faktiskt inte svara på det. Men min grundinställning är att jaktområden där det inte finns ren ska vara öppna. Men det förutsätter att samebyn också uppger var de har sina renar, säger Tommy Dadell.

 

• Hur går jägarna tillväga om de vill jaga ripa inom Ruvthen Sijte sameby i höst?

– Från och med den 20 augusti kan de gå in på Natureit.se och boka jakt inom de områden som är öppna för småviltjakt. Är områdena stängda kan de inte köpa jakt där, säger Tommy Dadell.

Renskötseln försvåras av småviltjakt – men älgjakten utökas av länsstyrelsen

• Kommer älgjakten av vara avlyst inom Ruvhten Sijte sameby i höst?

– Det vet jag inte. Det är upp till samebyn att bedöma om älgjakten stör renskötseln, säger Tommy Dadell.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev