Länsstyrelsen Jämtlands beslut att flytta ripjägare får lokala jägare att reagera.

Länsstyrelsen Jämtlands beslut att flytta ripjägare får lokala jägare att reagera. Foto: Olle Olsson

Lokala jägare drabbas när länsstyrelsen flyttar ripjägare

Lokala jägare drabbas av länsstyrelsens avlysningar av småviltjakt på statens marker inom Ruvhten Sijte sameby. De jägare som skulle ha jagat inom samebyns marker har myndigheten i stället flyttat till två områden på Särvfjället där det inte tillämpas lottning och kvotering. Det har fått till följd att de båda områdena stängs för andra jägare.

Den 8 augusti avlyste länsstyrelsen Jämtland all småviltjakt på 54.000 hektar inom Ruvhten Sijte sameby i södra Härjedalen. Avlysningarna gäller till och med den 30 oktober och de kom till efter begäran från samebyn.

Bakgrunden till samebyns begäran om avlysning är att Ruvhten Sijte från nästa år bara har betesrätt för renarna på sina åretruntmarker och att man befarar att småviltjakten omöjliggör att renarna håller sig på samebyns årentruntmarker.

Inom de avlysta jaktområdena tillämpas lottning och kvotering där maximalt fem småviltjägare får jaga per jaktområde och dag. Jaktkorten för höstens jakt köptes därför redan i maj månad.

 

179 jakttillstånd

De, främst ripjägare, som köpt jaktkort på Ruvhten Sijtes marker inför höstens jakt skulle enligt ett första besked från länsstyrelsen få tillbaka sina pengar.

– Totalt handlar det om 179 jakttillstånd och 84 unika jägare som kommer att återbetalas. De behöver inte göra någonting för att få tillbaka sina pengar, sa Tommy Dadell, handläggare vid länsstyrelsen i Jämtlands län, i en tidigare intervju med Svensk Jakt.

Men så blev det inte. I stället flyttade länsstyrelsen över de drabbade jägarna till de enda två områdena på statens marker, vid Särvfjället, i Härjedalen där det inte tillämpas lottning och kvotering.

 

”Drabbar ortsborna”

Det har fått till följd att de båda områdena stängts för andra jägare under fågeljaktens fem första dagar. Lokala jägare är inte alls nöjda med myndighetens beslut.

– Det drabbar ortsborna som brukar jaga på Särvfjället. Det är ju i princip den enda statliga marken som vi har möjlighet att använda här, Det här känns riktigt fel, säger jägaren Håkan Persson från Hede.

– Jag jagar inte där själv men en drabbad jaktkompis till mig konstaterade att en samebys intresse, som dessutom inte har sina marker där, går före. Likaså folk utifrån som med länsstyrelsens goda vilja fyller området med jägare. Men ortsborna som jagat där under åren blir utan jakt, fortsätter Håkan Persson.

 

Hur tycker du att länsstyrelsen borde ha gjort efter att de beslutat att avlysa småviltjakten inom stora delar av Ruvhten Sijte?

– De borde ha betalat tillbaka pengarna till de jägare som drabbats, punkt slut. Som de gjort nu drabbas tredje part eller rent utav fjärde part av deras avlysningsbeslut, säger Håkan Persson.

 

”Bokat boende”

Länsstyrelsens handläggare Tommy Dadell bekräftar att myndigheten flyttat över jägarna från Ruvhten Sijtes marker till Särvfjället.

– Jag tycker inte om att stänga några områden från jakt. Men nu blev det så och många av de jägare som redan köpt jakt hade samtidigt bokat boende och annat. Därför flyttade vi dem till markerna på Särvfjället.

 

Det har i sin tur fått till följd att ortsbor förlorat sin möjlighet till jakt på Särvfjället under de fem första dagarna. Hur ser du på det?

– Det är naturligtvis tråkigt. Men man ska också komma ihåg att det inte är en rättighet att få jaga på statens marker, det är en möjlighet, säger Tommy Dadell.

Länsstyrelsen i Jämtlands län avlyste småviltjakten inom delar av Ruvhten Sijte på grund av renskötselskäl. Svensk Jakt har de senaste dagarna fått uppgifter om att det knappt finns några renar alls på fjällen i området.

 

Kommer länsstyrelsen att följa upp avlysningsbeslutet?

– Länsstyrelsen har också fått rapporter om att det är få renar på fjället och vi ska följa upp det tidigare beslutet att avlysa jakten, säger Tommy Dadell.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev