Forskning har visat att fästingar är aktiva även vintertid. Foto: Jan Henricson

Fästingar aktiva även under den kalla årstiden

Alla vet att fästingar sprider sjukdomar på sommaren. Men nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visat att fästingar även kan vara aktiva på vintern.

Kunskapen är viktig, främst för att hälsovården ska vara uppmärksam på att fästingbett även under den kalla årstiden kan orsaka symptom och svår sjukdom. 

”Såvitt vi vet har inte vinteraktiviteten undersökts vetenskapligt tidigare. Vi ville se om fästingarna kunde hitta värdar och suga blod även på vintern och hur det påverkades av vädret,” säger Petter Kjellander, professor i viltekologi, SLU, i ett pressmeddelande.

Återfångade rådjur på Grimsö och Bogesund har visat sg få nya fästingar även vintertid. Foto: Martin Källberg

Återfångade rådjur

Forskarna har fångat och återfångat rådjur under tre vintrar vid Grimsö forskningsstation utanför Lindesberg och Bogesund i Stockholms skärgård. Fästingar är normalt som mest aktiva under våren och försommaren, men en andra topp i slutet av sommaren.

Men nu har forskarna även konstaterat att fästingar kan vara aktiva under höst, vinter och tidigt vår. 

Undersökta rådjur har haft nya fästingar vid så låga temperaturer som fem plusgrader och ner emot nollgradigt.

Fortsatt forskning

”Det visade sig att flera rådjur fått nya fästingar trots att utomhustemperaturen var under 5 plusgrader. Det kunde till och med vara under 0 grader i området den dagen fästingen hittade rådjuret och började suga blod. Men den verkliga temperaturen exakt på den plats där rådjur och fästing hittade varandra kan vi inte veta, där var det kanske inte lika kallt som SMHI:s väderstation anger,” säger Petter Kjellander.

Nästa steg i forskningen är att undersöka vilka virus och bakterier de vinteraktiva fästingarna bär på. Kunskapen är viktig för att i ett tidigt skede, och även under den kalla årstiden, behandla mot borrelia och TBE.

Hela artikeln kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev