Arkivfoto: Johnny Olsson

Unga råbockar på extrema långvandringar

Två märkta rådjur har gett sig iväg på långvandringar, tvärs över hela Skandinavien. Den längsta vandringen uppskattas vara 60 mil!

2018 öronmärktes rådjur i Västerbotten av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Ett av de märkta rådjuren, en ungbock, märktes i Nordmaling söder om Umeå. Nyligen fälldes bocken av en jägare i Fjellset, söder om Namsos i Norge.

Fågelvägen är det en sträcka på cirka 41 mil, men då djuren inte går rakt så blir den faktiska sträckan betydligt längre, runt 60 mil.

 

[google_map_easy id=”45″]

Bocken vandrade från Nordmaling i Västerbotten till Fjellset strax söder om Namsos i Norge. Karta: Google maps

 

Fredrik Stenbacka. Foto: Susanna Bergström, SLU

– Detta är riktigt häftigt. Varför denna vandring tvärs över Skandinavien? Dessutom med en massa bra ställen att slå sig ner på längs vägen som den bara passerar, frågar sig Fredrik Stenbacka, forskningsingenjör vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö, till SLU:s hemsida.

 

Gick till Jämtland

Ytterligare en ungbock som försågs med gps-sändare i april i år har gett sig ut på långvandring. Tack vare gps:en vet forskarna att bocken startade sin vandring klockan 22.00 den 30 maj. Sedan vandrade bocken, med kortare avbrott, fram till den 1 juli då han stannade utanför Trångsviken i Jämtland.

Där har ungbocken sedan dess befunnit sig.

 

Vandringen bocken gjorde mäter över 28 mil fågelvägen och det motsvarar cirka 35 mils vandring, menar SLU. Källa: Lantmäteriet

Långvarig forskning

I drygt 40 år har forskare vid SLU studerat rådjurs rörelsemönster. Forskarna har funnit att rådjuren, precis som älgar, ofta vandrar mellan sommar- och vinterområden i norra Sverige. Men i regel går de inte så långa sträckor.

Bland rådjuren i Nordmalingstrakten som utrustats med gps-halsband har vandringsvägar på upp till två mil fågelvägen, vilket motsvarar ungefär tre mils vandring, observerats hittills. Ända fram till att de två ungbockarna vandrade till Norge respektive Jämtland.

 

Tidigare långvandringar

Men att rådjur kan vara långvandrare är inget nytt. Tvärtom har långvandringar dokumenterats även tidigare av Petter Kjellander, professor i viltekologi vid institutionen för ekologi.

Petter Kjellander, professor vid institutionen för ekologi vid Grimsö forskningsstation är mycket kritisk till de slutsatser som Skogsstyrelsen kommer fram till. Foto: Jan Henricson & Kenneth Johansson

Petter Kjellander. Foto: Jan Henricson

– Det är inte på grund av höga tätheter rådjur utvandrar utan det är snarare djur i områden med få artfränder som ger sig iväg från sin mammas område. De är så kallade ”presaturation-spridare” som försöker hitta nya områden med få rådjur men mycket mat. För att klara en sådan lång vandring måste du vara i väldigt god kondition, säger Petter Kjellander till SLU:s hemsida.

De rådjur som utvandrat har hittills alltid gett sig iväg ensamma och när de nått ett nytt område som de är nöjda med så stannar de för livet.

– De kan också göra kortare vandringar mellan sommar- och vinterområden, men inga fler långa vandringar, säger Petter Kjellander.

Fakta

Sedan 1973 har forskare vid SLU studerat mer än 2 000 rådjur och deras rörelsemönster med hjälp av sändare, gps-halsband och öronmärken.

Här kan du följa de hjortar och rådjur som har utrustat med gps-halsband. (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev