Foto: Kjell-Erik Moseid

Forskning visar: Bättre att skjuta fler stora och färre små råbockar

Premium

Vid Grimsö forskningsstation har det gjorts ett försök för att testa det så kallade urvalsskyttet som förvaltningsmodell på rådjur.
Resultatet av forskningen överraskar.

Forskningsmodellen gick ut på att skjuta bort små bockar. Resultatet av forskningen överraskar dock: Skjut i stället stora bockar och färre små om du vill ha fina trofé­bockar på dina marker, skriver forskarna Petter ­Kjellander, ­Anders Friberg, Lars EjervalL och Lars Jäderberg i en artikel som kan läsas i sin helhet i Svensk Jakts augustinummer.

 

Forskarnas råd till den som vill försöka förbättra troféstorleken:

• Undvik att hålla allt för hög täthet, så att det finns gott om naturlig föda till alla så att handjuren har råd att satsa på trofétillväxt.

• Stödutfodra särskilt rådjuren under snöperioden.

• Slutligen, och kanske viktigast, låt handjurens medelålder stiga. Detta åstadkoms genom att nästan helt avstå från jakt på unga djur (spets­ar) och i stället lägga hela jakttrycket på de kapitala djuren. De enda ettåringar som tillåts för jakt är de med horn som nästan inte syns, och sådana djur är sällsynta.

 

Stigande medelålder

Detta betyder på de flesta marker att det under några år kommer att skjutas lite färre handjur än tidigare och att medelåldern då snabbt stiger. Beroende på art kommer det inom några år (för rådjur i bästa fall bara två år) att finnas många fler handjur än tidigare (jämnare könskvot).

I genomsnitt kommer medelbocken på marken då att ha en betydligt större trofé än tidigare, eftersom alla i genomsnitt blivit två år äldre. Jakttrycket på trofédjuren kommer därför att kunna ökas successivt redan efter några få år, men notera att de yngsta åldersklasserna fort­far­ande ska sparas, liksom tidigare. Eventuella försök till bortstädning av potentiellt dåliga trofédjur begränsas också fortsättningsvis till uppenbart dåliga individer, vars horn­anlag knappt är synliga, och sen­are kanske också till ett mindre antal handjur som börjar bli överåriga (returer). Med ett balanserat jakttryck på vuxna handjur i maximal troféålder kan dock antalet handjur som når returålder hållas nere, skriver forskarna.

 

Läs mer

Hela forskningsartikeln kan läsas i Svensk Jakts augustinummer 2018.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay