Rågetens val av råbock under brunsten varierar med ålder. Foto: Kjell-Erik Moseid

Taktik hos rådjur – gamla rågetter väljer inte gamla bockar

Premium

För att få svar på frågan om hondjur hos rådjur under sin levnad förändrar sitt val av bock att para sig med följdes ett rådjursbestånd under många år.

Studien gjordes av en grupp franska forskare tillsammans med professor Petter Kjellander som är verksam vid Grimsö forskningsstation. Det aktuella beståndet fanns i ett naturreservat i Frankrike, där forskning på rådjur har utförts under mer än 40 år.

Inom den nu publicerade undersökningen analyserades rådjuren genetiskt för att kartlägga deras släktträd och därmed också se härstamningen av alla kid. Det visade sig att parning mellan gamla hondjur och bockar i sina bästa år (2–7 års ålder) var mer förekommande än parning mellan hondjur i sina bästa år (även hos dem 2–7 års ålder) och bockar i sina bästa år.

 

Föredrar yngre bockar

Detta skulle betyda att gamla rågetter aktivt undviker gamla bockar. Gamla rågetter tycks göra en större ansträngning och är mer kräsna i sitt val av partner under sina sista år i livet. Detta stöder en teori om att ju äldre rågeten blir desto viktigare och värdefullare blir de sista avkommorna som hon producerar i sitt liv och då lönar det sig att vara noggrann med partnervalet.

 

Viktiga val

Samtidigt kan detta beteende hos rågeten bidra till att upprätthålla den genetiska variationen i populationen.

– I förvaltningsperspektiv kan man möjligen säga att äldre bockars reproduktiva värde är något lägre än för yngre bockar (om allt annat är lika). Att rikta jakten mot äldre bockar skulle då möjligen ha en mindre påverkan på den sexuella selektionen, säger professor Petter Kjellander.

 

Kjell-Arne Larsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev