MP-motionärer vill förbjuda ”oetiska jaktformer”. Exempel på det är enligt MP-motionärerna, grytjakt och anlagsprov för grythundar.

MP-motionärer vill förbjuda ”oetiska jaktformer”. Exempel på det är enligt MP-motionärerna, grytjakt och anlagsprov för grythundar. Foto: Olle Olsson

Få förslag mot jakt bland riksdagens motioner

Premium

Jaktmotståndet lyser i stort sett med sin frånvaro bland årets riksdagsmotioner. Vi fick läsa länge i Miljöpartiets motion Djurpolitik för en postpandemisk värld för att hitta förslag som försämrar för jakten och jägarna.

Jan Henricson Publicerad 24 oktober 2021 - 18:30

Ett av de 72 förslagen i kommittémotionen, där huvuddelen handlar om tamdjur, innebär ett förbud för privatpersoner att hantera raketer, smällare och fyrverkerier. Något som säkert många jägare med hundar kan ställa sig bakom,

I motiveringen beskrivs vilken skada ovarsamt hanterade fyrverkerier kan orsaka djur – hundar som dör av skräck, ston som kastar sina föl och kor som spränger staket. Fåglar ramlar också döda från skyn på grund av fyrverkerier, skriver miljöpartisterna Elisabeth Falkhaven, Maria Gardfjell, Emma Hult, Lorentz Tovatt, Axel Hallberg, Camilla Hansén, Amanda Palmstierna och Margareta Fransson som undertecknat motionen.

 

Starkare skydd

Motionen för fram flera förslag som känns igen från Miljöpartiets program, och från tidigare motioner.

Man vill att skyddet för jaktbart vilt inte ska regleras i jaktlagen, utan att, som de benämns, viltlevande djur ska införlivas i samma djurskyddslag som reglerar tillvaron för de djur som hålls av människan. Med detta får viltet ett starkare skydd, heter det i argumenten.

 

Värnar eftersök

Det Miljöpartiet kallar för nöjesjakt kritiseras också. Det är enligt motionärerna oetiskt och med bristande respekt för djurens egenvärde att döda dem för nöjes skull, men man konstaterar samtidigt att det för det enskilda djuret är inte motivet det avgörande.

En lång rad motioner om jakt och viltvård

Mp-motionärerna står bakom och till och med värnar organisationen för trafikeftersök som är viktig för att minska djurens lidande. Däremot vill man förbjuda ”oetiska jaktformer”. Ett exempel på det är enligt MP-motionärerna, grytjakt och anlagsprov för grythundar.

 

Regler för uppfödning

Fällor som fångar vilt levande ska förbjudas, då djuren utsätts för onödigt lidande. Undantaget är vildsvin där fällfångst kan vara ett godtagbart alternativ i förhållande till andra tillåtna jaktmetoder.

Motionärerna vill se föreskrifter med särskilda djurskyddskrav för uppfödning och utsättning av vilda djur. Det handlar i första hand om rapphöns, fasaner och gräsänder. Det handlar om att hantera likartade djurvälsfärdproblem som vid uppfödning av domesticerade fåglar, sägs det i motionen.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram