Karl Hedin hoppas att rättegången mot honom i Västmanlands tingsrätt genomförs omgående. En rättegång han ser fram mot med tillförsikt. Foto: Jan Henricson

Exklusiv intervju: Karl Hedin ser fram mot rättegången med tillförsikt

Premium

Företagsledaren Karl Hedin som åtalats för grovt jaktbrott på varg ser fram mot rättegången med tillförsikt.

Karl Hedin säger till Svensk Jakt att han hoppas att rättegången genomförs inom rimlig tid, och att det är skönt att början till slutet på det som så länge har uppfyllt hans tankar äntligen har inletts.

– Jag har nu läst stämningsansökan och förstår efter det ännu mindre av hur åklagaren kan väcka åtal. Samtidigt är det skönt att det händer något, säger Karl Hedin.

 

Karl Hedin åtalas för grovt jaktbrott

Hedin är åtalad för två fall av grovt jaktbrott. Det ena gäller att han ska ha försett två andra åtalade med bekämpningsmedlet karbofuran. Han ska enligt åtalet också ha instruerat dem om hur giftet ska användas.

– I det fallet har åklagaren ett enda bevis, hans så kallade trovärdiga vittne, som nu också är åtalad för att ha befattat sig med giftet. Hon var från början inte trovärdig, och hon har senare vid upprepade tillfällen tagit tillbaka sina uppgifter. Nu hävdar åklagaren att hon gjort det under påverkan av sin man. Att han i en rättegång tror sig kunna visa att jag haft något att göra med detta gift är ofattbart, säger Karl Hedin.

 

Inte ensam i sin kritik

Hedin är tillsammans med en anställd också åtalad för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

– Av vad som framgår av stämningsansökan är jag kritisk mot vargförvaltningen och därför skjuter jag varg. Ja, om kritik mot den förda vargpolitiken är ett bevis för illegal jakt på varg har åklagaren många rättegångar framför sig, för den kritiken är jag knappast ensam om, säger Karl Hedin.

Han hoppas nu på att rättegången i Västmanlands tingsrätt genomförs inom rimlig tid. Och han ser fram mot den med tillförsikt.

– Det är bra att det händer något. Det som förvånar är att det gått så lång tid, och att det åklagaren sedan drar till domstolen bara är luft, säger Karl Hedin.

 

Rättegång väntar

Advokat Sven Severin som försvarar Karl Hedin har inte läst stämningsansökan när Svensk Jakt når honom på telefon.

Advokat Sven Severin.

– Vi har inte trott att det skulle bli en rättegång. Åklagaren ska för att väcka åtal förvänta sig en fällande dom, och det är svårt att förstå hur han kan göra det i det här fallet, säger Sven Severin.

Sven Severin säger att han och hans klient hade hoppats att förundersökningen skulle läggas ner, men att man nu får ställa in sig på en rättegång.

– Det är i vart fall ett sätt att få ett slut på den här historien. Nu får tingsrätten ta ställning till vem den ska tro på, säger Sven Severin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev