Åklagare Lars Magnusson påstår att Karl Hedin hade vapen med sig när han den 26 oktober 2018 var ute i skogen och lyssnade efter varg. Foto: Marie Gadolin

Åklagaren om åtalet mot Karl Hedin: ”Han hade vapen med sig”

Premium

Kammaråklagare Lars Magnusson svarar på Svensk Jakts frågor om åtalet mot företagsledaren Karl Hedin och ytterligare tre personer.

Karl Hedin åtalas för grovt jaktbrott

Finns det någon teknisk bevisning som styrker ditt påstående att Karl Hedin skulle ha hanterat giftet karbofuran?

– Nej, det gör det inte men det finns uppgifter från två vittnen som gör att han knyts till det här tillfället då det här preparatet kom i deras händer.

 

Är det uppgifter från både mannen och kvinnan?

– Det bygger på uppgifter från både mannen och kvinnan. Men det är inte så att de direkt pekar ut honom, men i samband med besöket har han sagt att de ska få giftet.

 

Har båda sagt det?

– Det har kvinnan sagt.

 

Men då är det bara kvinnan som har pekat ut honom?

– Men mannen har ju berättat att en timme efter Hedins besök så fanns det gift i huset.

 

Har mannen sagt det?

– Ja. Men nu står de ju inte fast vid sina uppgifter.

 

Hade Karl Hedin något fungerande vapen med tillhörande ammunition med sig ut i skogen när han enligt egna uppgifter var ute och lyssnade efter varg i skogen utanför Surahammar den 26 oktober 2018?

– Han hade vapen med sig påstår jag.

 

Men hade han med sig ammunition till vapnet? Ammunition som fungerade till det vapnet?

– Han är så rutinerad så. Men han sa i telefonen att han hade fingret på avtryckaren.

 

Men är det klarlagt?

– Inte på det sättet att jag kan tala om vad han hade. Men han hade fingret på avtryckaren.

 

Vad menar du? Menar du bokstavligt?

– Ja, det är ju det han säger? Det har han sagt i telefon.

 

Det pågår ju nu en förundersökning om tjänstefel mot två av de poliser som arbetat med ”din” förundersökning gällande misstänkta jaktbrott. Hur ser du på det?

– Ja, alltså jag vet inte riktigt vad det handlar om, men jag bedömer att det inte skulle påverka utredningen som ligger till grund för det åtal jag har väckt i dag. Det handlade tydligen om någonting som kvinnan ville lämna till polisen i Västerås, men att hon sedan ångrat sig då hennes namn skulle stå på beslagsprotokollet.

 

Men det handlade väl också om att man gjorde två husrannsakningar. Att kvinnan fick ta med sakerna hem och så gjorde ni en ny husrannsakan?

– Ja just det, man gjorde två husrannsakningar. Man missar ju saker vid husrannsakan. Det händer ibland. Det har hänt tidigare även i den här utredningen.

 

Så vitt jag vet har Karl Hedins advokat Sven Severin begärt att få ut ytterligare uppgifter gällande polisens kontakter med ”den hemliga källan” som inte är med i förundersökningen. Känner du då att din utredning är komplett?

– Ja, det kan vara så att det kompletteras. Det han klagat på är uppgifter som är sekretessbelagda och som en domstol måste ta ställning till.

 

Känner du till vad det är för uppgifter?

– Det är handlingarna man hänvisat till när man skrivit anmälan. Och det är uppgifter från underrättelseavdelningen och de är lite hemliga av sig.

 

I dag har Expressen publicerat en bild ur förundersökningen som polisen hittade hos Karl Hedin där en man står och håller en död varg i armarna. Bilden är tagen ur tidningen Jakt & Jägare och föreställer en välkänd jaktprofil som deltog i den legala licensjakten 2015. Vad bevisar den bilden?

– Nej, det är ingenting jag kommer att åberopa även om den finns i förundersökningsprotokollet, säger Lars Magnusson.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev