Av stämningsansökan, som åklagare Lars Magnusson (till höger) lämnat in till Västmanlands tingsrätt, framgår inget konkret som visar att Karl Hedin och hans anställde verkligen jagat varg. Foto: Jan Henricson och Marie Gadolin

Åtalet: Kedja av indicier ska övertyga rätten om Hedins skuld

Premium

Med tre förhör och 18 övriga punkter med bevis, eller indicier, ska miljöåklagare Lars Magnusson övertyga tingsrätten i Västmanland att Karl Hedin och en av hans anställda jagade varg den 26 oktober 2018.

Vid en genomläsning av stämningsansökan, som åklagaren Lars Magnusson på fredagen lämnade till Västmanlands tingsrätt, står det snart nog klart att han inte har något konkret som visar att Hedin och hans anställde verkligen jagat varg.

 

Karl Hedin åtalas för grovt jaktbrott

I stället är den en lång rad punkter, indicier, som sammantaget ska få rätten att gå på åklagarens linje. Att Karl Hedin är kritisk mot den förda vargpolitiken är till exempel en omständighet som enligt åklagaren pekar på att han jagat varg och inte är främmande för illegal jakt.

 

Kort samtal

Övrig bevisning, som det heter, innehåller samtalslistor från mobiltelefoner, beslagtagna laddade vapen, skrivningar och föredrag som Hedin har hållit i vargfrågan samt uppspelningar av flera avlyssnade telefonsamtal som han har haft med den medmisstänkte anställde samt andra personer.

 

Åklagarens bevis har publicerats i jakttidning

Där återfinns också det uppmärksammade samtal som han hade med sin syster samma dag som han greps. Det som fick åklagare och polis att ”trycka på knappen” efter att de hört fel, eller misstolkat vad som sas, under det korta telefonsamtalet.

 

Några exempel

I bevispunkterna nr 8 och 9 hänvisas till skriften Nytt initiativ i vargfrågan, som Karl Hedin med flera står bakom. I denna framgår att Karl Hedin skrivit att man kan välja två vägar till förändring, varav den andra är ”den som vi nu beträtt”.

Med det menar åklagaren att han styrker att Hedin förespråkar illegal jakt på varg samt att han inte är främmande för illegal jakt.

Åklagaren pekar vidare på att samtal mellan Hedin och hans anställde har förts i appen WhatsApp, som ett bevis på att man vill undvika risken att få telefonsamtal som berörde illegal jakt avlyssnade.

Av förundersökningen framgår att Karl Hedin, när han fick frågor om varför de använde sig av denna app, svarade: ”För att polisen inte ska kunna avlyssna för ni ska kunna snärja in oss i något”.

 

Flera avlyssnade samtal

Det avlyssnade samtalet mellan Karl Hedin och systern, där han nämner ordet ”gråben” samt (i den korrekta versionen) säger att de inte har sett något, är väl känd.

Men åklagaren har också flera andra avlyssnade samtal som Hedin hållit med jägare, om älgjakt, hundar och vargar.

Enligt åklagarens stämningsansökan är dessa samtal bevis på att Karl Hedin anser att man ska vara beredd att skjuta vargar om man stöter på dem och att han verkligen jagade varg den 26 oktober 2018.

 

Exklusiv intervju: Karl Hedin ser fram mot rättegången med tillförsikt

Karl Hedin och hans anställde förnekar brott. Rättegången, som ska genomföras i Västmanlands tingsrätt i Västerås, planeras att pågå under fem dagar. När rättegången ska hållas är inte känt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev