
För jägarna blir det krångligare och dyrare om köttet som ska lämnas för korvtillverkning måste besiktigas. Att flå och stycka viltet själv innan köttet lämnas blir inte möjligt. Foto: Marie Gadolin
Ett hårt slag mot jägarna när förädling av viltkött förbjuds
Svenska Jägareförbundet är mycket kritiskt till Livsmedelsverket som nu förbjuder charkuterier att ta emot jägarnas viltkött för rökning och korvtillverkning.
Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson uppmanar Livsmedelsverket att göra om och göra rätt. Han anser att myndigheten inte har något fog för sina beslut.
– I sina förbud mot charkuteriers legotillverkning utgår man från ett felaktigt antagande, när man hänvisar till att obesiktigat kött inte får släppas ut på marknaden. Här handlar det om ett återtag. Jägaren lämnar sitt viltkött till ett charkuteri och får tillbaka det i förädlad form, det har inte med någon marknad att göra, säger Anders Nilsson.
I eget hushåll
Enligt Anders Nilsson har en samverkan mellan charkuterier, ofta småskaliga, och jägare pågått i många år. Enskilda jägare lämnar kött för rökning eller korvtillverkning och får tillbaka fina råvaror för konsumtion i det egna hushållet.

Anders Nilsson
– Mig veterligen finns det inte till ett enda fall där den här förädlingen av viltkött har resulterat i att människor blivit sjuka. Men plötsligt kommer Livsmedelsverket på att sådant inte får förekomma. För att stoppa det hänvisar man till 20 år gamla EG-förordningar. Varför har man inte agerat tidigare om detta är så olämpligt och hälsofarligt, frågar Anders Nilsson.
Nya påbud
Han tycker också att det är märkligt att Livsmedelsverkets förbud mot legotillverkning av charkuterier och återtag av jägarnas viltkött, i det närmast sammanfaller med att myndigheten så sent som i höstas kom fram med ett regelverk för småskalig försäljning av vildsvinskött.
– Politiken har i många år tryckt på för att jägarna ska kunna sälja vildsvinskött och därmed öka jakten och minska vildsvinsstammen. När så ett regelverk äntligen är på plats, kommer Livsmedelsverket med nya påbud som försvårar för jägarna att ta vara på sitt kött. Det hänger inte ihop, säger Anders Nilsson.
Ser risker
För jägarna innebär förbudet att det blir krångligare och avsevärt dyrare om de vill göra till exempel korv av sitt kött. När viltkött ska besiktigas och godkännas krävs att oavhudade helkroppar med röda organ, eller intyg från viltundersökare, lämnas till godkänd anläggning.
– Risken är uppenbar för att en svart marknad kommer att uppstå. Och vilka vinster har Livsmedelsverket gjort då?
Uppmärksamma politiker
För Jägareförbundets del handlar det om att i ett första skede ta kontakt med sin intresseorganisation Face för att få kunskap om hur det fungerar i andra länder i Europa, för att se om deras myndigheter gör en lika rigorös tolkning av regelverket som den svenska.
– I nästa steg får vi uppmärksamma beslutsfattarna på att det här är ett problem för jägarkåren. Min uppmaning till Livsmedelsverket är att de backar och slutar ställa till trassel för jägarna, genom att uppfinna ett problem som inte finns, säger Anders Nilsson.
Svensk Jakt söker ansvariga på Livsmedelsverket.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.