Svensk Jakt sammanfattar årets licensjakt på varg.

Svensk Jakt sammanfattar årets licensjakt på varg. Foto: Kristoffer Pettersson

Effektiva jägare, byråkrati och missade mål – vargjakten är avslutad

Licensjakten på varg avslutades snabbt i vissa revir, medan det i andra inte sköts så många som tilldelats. I andra finns vargar kvar, efter att tilldelningen fyllts. Här sammanfattar Svensk Jakt den en och en halv månader långa jakten. 

Den 2 januari gick startskottet för årets vargjakt. Totalt fick 36 vargar fällas, fördelade på sex revir i Mellansverige.

I Västra Götaland, Ripelångenreviret, började jakten med nysnö och spår efter flera vargar. Efter bara några timmar hade de tre första vargarna fällts.

En fjärde varg fälldes senare samma dag, vilket fick Länsstyrelsen Västra Götaland att avlysa jakten trots att två vargar återstod på tilldelningen. Detta för att genom dna-analyser säkerställa vilka vargar som fällts.

Sämre spårförhållanden

I Örebro län var spårförhållandena inte lika bra. Trots det sköts på premiärdagen fyra vargar i reviren Tångeråsa och Villingsberg, där den gemensamma tilldelningen tillät att totalt 12 vargar fick fällas.

I Venabäckenreviret i Västmanlands län fälldes en varghona med vikt på 28,3 kilo. Sammantaget fälldes nio vargar under licensjaktens första dag.

Andra dagen

Dag två inleddes även den med stora förhoppningar om jakt i Villingsbergsreviret, Örebro län. Och efter bara några timmar fälldes den femte vargen av de tolv tilldelade. Därefter två ytterligare.

I Västmanland, Venabäcken, släpper det för jägarna och fyra vargar fälls under dagen.

Den här dagen blev också en dag för Sörmlandsjägarna att minnas. Då fälldes nämligen den första vargen i Grytenreviret.

Dagen efter var spårförhållandena fortsatt gynnsamma som gav jägarna nattfärska spår att jobba med. Snabbt kunde jakten inledas och ytterligare två vargar fälldes.

Totalt tre av de sex tilldelade

Även i de två reviren i Örebro län hade jägarna spår. Under dagen fälldes den åttonde vargen av de totalt tolv tilldelade.

I Värmländska Tjunken sköts under dagen den första vargen, en hane på 27 kilo.

Avlyst jakt

Under förmiddagen på licensjaktens fjärde dag avslutades jakten i Västmanlands län. Detta efter att den sjätte och sista vargen fällts. Reviret skulle dock visa sig inte vara tömt.

I Södermanland lyckades jägarna fälla den fjärde vargen. Samma dag som den elfte av de tolv tilldelade sköts i Örebro län.

Avtrappning

Sämre väder med temperaturer neråt 25 minusgrader ställde därefter till det för de flesta av vargjägarna i landet. I Värmländska Tjunken lyckades dock jägarna på licensjaktens sjätte dag fälla den andra vargen. I Villingsbergsreviret, Örebro, hade jägarna samma dag jakt på tre vargar, utan att komma till skott på den sista tilldelade.

En vecka efter premiären, den 8 januari, meddelade Länsstyrelsen i Västra Götaland att jakten i Ripelångereviret fick återupptas. Dagen efter fällde de effektiva jägarna varg nummer fem och sex. Jakten i länet avlystes därmed, men inte heller här var reviret är tömt.

Av de totalt 36 tilldelade vargarna återstod vid den här tiden endast sju. Jakten fortsatte på vissa håll, men ett antal dagar passerade utan att någon varg fälldes.

Inte förrän den 14 januari lyckades jägarna i Örebro, som vid flera tidigare tillfällen haft jakt, fälla den tolfte – och trettonde vargen. En överskjutning.

Länsstyrelsen Örebro meddelade kort därefter att vargarna fällts inom felmarginalen, alltså så tätt inpå varandra att det inte kommer att vidtas några rättsliga åtgärder. Jakten avlystes därmed i länet, även om det i åtminstone Villingsbergsreviret hade fler vargar setts.

Samma dag fälldes flera vargar i Värmländska Tjunkenreviret, och två vargar återstod därmed. Jakten är vid det här laget avslutad i Örebro, Västmanlands och Västra Götalands län, medan två vargar återstod på licensen i Grytenreviret i Södermanlands län.

Den senaste månaden har bara två vargar fällts, en i respektive Värmland och Södermanland. Två tilldelade vargar, en från vardera revir, sköts aldrig under licensjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev