När licensjakten var över i Ripelången meddelade länsstyrelsen att hela flocken var borta men nu visar det sig att en valp fortfarande finns kvar i området. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Ripelångreviret tömdes inte – varg kvar

Sex vargar sköts i Ripelångenreviret i Västra Götalands län under licensjakten. Målsättningen var att tömma reviret. Nu visar dna-analys att en ung varghane ur flocken går kvar i området.

– Ja, vi utförde en spårning förra veckan och dna-analys visar att en årsunge finns kvar från Ripelångsflocken. Under jakten fälldes tiken och tre valpar, samt två andra vuxna vargar. Vi får nu se om hanvalpen som går kvar stannar i området eller vandrar i väg, säger Nelly Grönberg rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Inventeringsarbetet fortsätter i länet som just nu sliter med dåliga spårningsförhållanden. Nelly Grönberg berättar att länsstyrelsen har koll på tre olika ensamma vargar som markerar revir men för tillfället inte går tillsammans med någon partner. På myndighetsspråk kallas dessa för ”övrig stationär varg”.

– De revirmarkerar så det är inte tal om några vandringsindivider. En ensam hane rör sig runt Hunneberg i närheten av Vargön. Det har han gjort under en längre tid. Det finns också en ensam tik i Töllsjö, där hanen fälldes i somras på skyddsjakt. Även i Tranemo rör sig en ensam tik, säger Nelly Grönberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev