Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Domstol ger klartecken för kommande vargjakt

Den beslutade licensjakten på varg får genomföras som planerat från och med den 2 januari. Det slår Förvaltningsrätten i Luleå fast i tre domar.

I vanlig ordning har licensjakten på varg överklagats från en rad olika organisationer. Men nu står det alltså klart att förvaltningsrätten avslår samtliga.

Därmed ger domstolen grönt ljus till licensjakten som inleds den 2 januari. Totalt får 24 vargar fällas. Tolv i Gävleborg, sex i Värmland och sex vargar får fällas inom ett revir som delas av länen Västmanland och Örebro.

Jägarna utan röst i domstol om vargjakt

– Länsstyrelsernas beslut uppfyller samtliga förutsättningar i jaktförordningen och medför inte sammantaget verkningar som strider mot de mål som eftersträvas i art- och habitatdirektivet uppger rådman Eva Westerlund i ett pressmeddelande från Förvaltningsrätten i Luleå.

 

Felaktig grund

Länsstyrelsernas beslut om tilldelning har dock fattats på en felaktig grund och efter omräkning har vargforskare vid Skandulv kommit fram till att tilldelningen kan vara högre än den beslutade utan att vargstammen för den skulle ska hamna under 300 individer nästa inventeringsår.

Detta noteras även av förvaltningsrätten som skriver att: ”Det beslutade jaktuttaget understiger tillväxttakten för varg med marginal.”

Tiden rinner ut: Osannolikt med ökad tilldelning till vargjakten

Det är dock i skrivande stund oklart om länsstyrelserna kommer att fatta nya beslut med en högre tilldelning av antalet vargar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev