Jägareförbundet som representerar 155.000 medlemmar har inte talerätt i domstol, trots att de beslut som tagits i länsstyrelserna om vinterns vargjakt är felaktiga. Foto: Olle Olsson & Lars-Henrik Andersson

Jägarna utan röst i domstol om vargjakt

Svenska Jägareförbundet har ingen talerätt vad gäller beslut om vargjakt, enligt förvaltningsrätten som avvisar förbundets överklagan. Därmed är det bara länsstyrelserna själva som genom tilläggsbeslut kan korrigera sina felaktiga vargjaktbeslut och öka tilldelningen inför jakten som inleds 2 januari.

Förvaltningsrätten i Luleå tar inte upp Svenska Jägareförbundets överklagan av vargjakten till behandling. Enligt domstolen, som utgår från ett utslag i kammarrätten, beror det på att länsstyrelserna tagit ett administrativt beslut som inte kan överklagas.

Domstol ger klartecken för kommande vargjakt

I och med att länsstyrelsen inte har skyldighet att ta beslut om licensjakt kan det inte överprövas av domstol när den som överklagar vill utöka jakten, resonerar domstolen. Däremot har Jägareförbundet inte fel i sak, enligt förvaltningsrätten, som skriver: ”Det beslutade jaktuttaget understiger tillväxttakten för varg med marginal.”

 

Berörda avvisas

Gunnar Glöersen. Foto: Olle Olsson

Det innebär att det Jägareförbundet påvisat, att besluten om hur många vargar som kan fällas tagits på felaktigt underlag samt att länsstyrelserna bortser från viltförvaltningsdelegationernas riktlinjer, inte prövas i domstolen.

– Vi har hamnat i en situation där de som vill stoppa jakten har talerätt i domstol, medan de som lider skada inte ens har en röst i frågan. Man pratar om en trovärdig förvaltning. Var finns trovärdigheten när de berörda kan avvisas på det här sättet, säger Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen om förvaltningsrättens utslag.

 

Norrmän får klaga

Bland de som har talerätt, och vars överklaganden prövas av domstolen, återfinns vargvärnarorganisationer som Jaktkritikerna, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen. Ja, till och med en norsk miljöorganisation vid namn NOAH – for dyrs rettigheter, har rätt att överklaga vargjaktsbeslut i svensk domstol.

– Men Jägareförbundet som representerar 155.000 medlemmar har det inte. Inga som lider skada av vargförekomsten och därför vill minska stammen kan få sin sak prövad i domstol. Inte jägarna, inte samerna, inte lantbrukarna, inte fårägarna. Inga! Det är bedrövligt, säger Gunnar Glöersen.

 

”Inga som lider skada av vargförekomsten och därför vill minska stammen kan få sin sak prövad i domstol. Inte jägarna, inte samerna, inte lantbrukarna, inte fårägarna. Inga! Det är bedrövligt”
– Gunnar Glöersen

 

Sådana organisationer, som Svenska Jägareförbundet, har tidigare haft rätt att överklaga jaktbeslut på stora rovdjur med målet att öka tilldelningen. Visserligen har de regelbundet avslagits, men saken har i alla fall prövats.

Tiden rinner ut: Osannolikt med ökad tilldelning till vargjakten

Efter utslaget i kammarrätten som förvaltningsrätten stöder sig på finns inte längre den möjligheten.

– Det är orimligt att ha det på ett sätt som innebär att de som lider skada av rovdjuren inte kan göra sin röst hörd i domstol. Här måste politikerna gå in och ändra i lagstiftningen, säger Gunnar Glöersen.

 

Upp till länsstyrelser

Vad gäller själva saken, att länsstyrelserna bestämt hur många vargar som får fällas i vinter på felaktig grund, står de efter dagens besked från förvaltningsrätten fria att ta korrekta beslut.

– Länsstyrelserna kan rätta till det som är fel genom tilläggsbeslut. Om de kommer att göra det? Det skulle förvåna mig, säger Gunnar Glöersen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev