Måste minst fyra hundar dödas eller skadas av varg innan det kan bli tal om skyddsjakt? Det anser inte länsstyrelsen Värmland, som nu överklagar en dom i förvaltningsrätten. Foto: Olle Olsson

Domstol dömde efter tumregler – nu överklagar länsstyrelsen

Premium

Förvaltningsrätten i Luleå stoppade skyddsjakten på varg i Forshagareviret, Värmland. Anledningen till jaktstoppet var att domstolen gick efter Viltskadecenters 20 år gamla tumregler.
Nu överklagar länsstyrelsen till kammarrätten.

Det var i januari i år som länsstyrelsen Värmland beviljade skyddsjakt på en varg ur Forshagareviret. I området hade myndigheten dokumenterat tre vargangrepp på hundar plus att ytterligare attacker ska ha inträffat i samma område.

Skyddsjakt på varg stoppas – domstol dömer efter tumregler

Skyddsjakten överklagades i vanlig ordning av rovdjursorganisationer. Och domstolen gick på samma linje och stoppade skyddsjakten.
Domstolen konstaterade att tumreglerna inte är bindande men att de ”anses väga tungt vid bedömningen av om ett avsteg från det strikta skydd som vargen som art åtnjuter kan medges eller inte.”

Ingen skyddsjakt på stadsnära varg

Enligt förvaltningsrättens mening krävs minst fyra dokumenterade vargangrepp på hund för att man, enligt Viltskadecenters tumregler, ska ha att göra med en problemvarg.

Tiden för skyddsjakten har nu gått ut, men länsstyrelsen Värmland väljer ändå att överklaga domen. Frågan om Viltskadecenters tumregler är principiellt viktig, menar länsstyrelsen som därför överklagar till kammarrätten, vilket Värmlands Folkblad var först att skriva om.

Naturvårdsverket ser över skyddsjakten på varg: ”En väldigt viktig fråga”

Länsstyrelsen anser att vargar kan anses vara mer skadebenägna om de angriper till exempel tre hundar på kort tid jämfört med att vargarna angriper fyra hundar under ett år.

Länsstyrelsen anser att Viltskadecenters tumregler snarare bör ses som ett stöd än som absoluta krav. ”Förvaltningsrättens tolkning i det nu överklagade målet riskerar att skapa stora svårigheter för länsstyrelserna i framtida handläggning av skyddsjaktsärenden”, skriver myndigheten i sin överklagan.

Viltskadecenter: Våra tumregler för skyddsjakt på varg fungerar ibland

Länsstyrelsen hänvisar i sin överklagan även till tidigare förvaltningsrättsdomar där tre angrepp bedömts som tillräckligt och vill nu att kammarrätten i Sundsvall prövar frågan, även om tiden för skyddsjakten är förbi.

 

Läs även

• Samtliga artiklar i Svensk Jakts granskning av skyddsjakten på varg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev