Förvaltningsrätten i Luleå går på länsstyrelsen i Gävleborgs linje. Överklagan av beslutet om skyddsjakt på varg avslås. Foto: Mostphotos

Domstol avslår överklagan om nekad jakt på varg

Förvaltningsrätten i Luleå avslår en överklagan om utebliven skyddsjakt på varg i Gävleborgs län. Domstolen anser att det inte ens är säkert att vargen finns kvar i området.

I slutet av oktober överklagade en privatperson länsstyrelsen i Gävleborgs avslag till fyra skyddsjaktansökningar i Mo, Ockelbo kommun.

 

Överklagar skyddsjaktavslag till domstol

I överklagan underkändes länsstyrelsens argument för besluten. Bland annat påpekas att Viltskadecenters vägledning angående förväntad skadebild i ett vargrevir bara är rekommendationer samt myndighetens argument att vargen skulle kunna vara utrotningshotad, enligt EU:s art- och habitatdirektiv.

 

Snabbt avgörande

Men Förvaltningsrätten i Luleå överklagan avslås i det närmaste med vändande post.

 

Länsstyrelsen avslår fyra skyddsjaktansökningar på varg

Domstolen skriver i sitt avslag ”länsstyrelsen har i det överklagade beslutet bedömt att det inte framkommit att vargen haft ett närgånget eller i övrigt oönskat beteende och kan antas vara farlig för allmänheten.”

Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att det inte finns några kvalitetssäkrade rapporter eller observationer av varg som anger när och hur ofta vargen observerats nära bebyggelse.

 

Avslår överklagan

Och rätten anser dessutom att det är oklart om vargen ens finns kvar i området eftersom det inte finns några säkrade observationer på senare tid.

”Mot denna bakgrund bedömer förvaltningsrätten att underlaget inte är tillräckligt för att medge skyddsjakt utifrån kriteriet allmän hälsa och säkerhet.

Eftersom länsstyrelsen haft skäl för sitt beslut ska överklagandet avslås”, skriver Förvaltningsrätten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev