Foto i hägn: Olle Olsson

Länsstyrelsen avslår fyra skyddsjaktansökningar på varg

Premium

Länsstyrelsen avslår fyra skyddsjaktansökningar på den varg som dödat en drever och skapar oro bland boende i Ockelbo kommun.

Den 5 oktober angreps en drever i Mo, Ockelbo kommun. Hunden dog senare på grund av skadorna. Länsstyrelsens besiktningspersonal har konstaterade att hunden angripits av varg.
Därefter har fyra separata ansökningar om skyddsjakt lämnats in till länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Rekordmånga vargar hittades i Gävleborg

Mo viltvårdsområde har ansökt om skyddsjakt. Viltvårdsområdet anger i sin ansökan att rädslan för fler vargangrepp är överhängande och tar bort viljan och glädjen från jakten. Det här försvårar möjligheten att uppnå den älgavskjutning som planeras, menar området.

 

Känner oro

Två tamdjursägare har också ansökt om skyddsjakt.

Den ena sökanden har nötdjur och ser en uppenbar risk för att vargen letar sig närmare djuren. Detta skulle kunna leda till angrepp på kalvar eller att djuren skräms och rymmer ur hagen. Sökande anger även att denne är skogsägare och oroas för att älgförvaltningen ska bli lidande, då viljan att jaga med lös hund minskar.

Den andra sökanden har hästar som han rider på i skogen. Sedan något år tillbaka känner han obehag då det rapporterats om att vargar rört sig inne på gårdar och in i hagar. Efter att drevern angreps av varg den 5 oktober anger hästägaren att oron och obehaget blivit värre. Vidare anger hästägaren att han vill leva med att ständigt vara orolig och rädd att det ska hända något.

Klart: Fler vargar och färre lodjur i Gävleborg

Det har även kommit in en skyddsjaktansökan på varg från en boende i Mo. Han skriver att en varg har setts i byn senaste tiden och att han känner oro för sina barns säkerhet. Även barnens farmor uppges känna sig osäker att röra sig ute på gården. Vidare anger sökande att vargen styr deras liv. Till ansökan är två fotografier av varg bifogade, bilderna är tagna i april i år.

 

Avslår ansökningarna

Men länsstyrelsen i Gävleborgs län anser inte att det ska beviljas någon skyddsjakt på varg i Mo. Länsstyrelsen vet inte vilken varg eller vilka vargar som attackerat drevern. ”Oavsett vilken varg eller vargar som utfört angreppet bedömer länsstyrelsen, utifrån gällande lagar och riktlinjer, att det inte går att fastställa att vargen/vargarna i området är mer benägna att angripa tamdjur och hundar än andra vargar. Således går det inte att säga att det i det aktuella fallet råder en förhöjd risk för allvarlig skada”, skriver länsstyrelsen i sitt avslag.

 

”Respekterar sökandes oro”

Inte heller människors rädsla är skäl nog för skyddsjakt, anser myndigheten. I sitt avslag skriver myndigheten att de ”respekterar sökandes oro men i detta fall bedöms inte vargen/vargarnas närvaro i det aktuella området medföra påtagliga risker för allmänhetens hälsa och säkerhet.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev