Publicerad 31 oktober 2019 - 09:41

Foto: Mostphotos

Överklagar skyddsjaktavslag till domstol

Länsstyrelsen i Gävleborgs har nekat flera ansökningar om skyddsjakt på varg i Ockelbo kommun. Nu överklagas skyddsjaktavslagen till Förvaltningsrätten i Luleå.

Det var den 17 oktober som länsstyrelsen i ett beslut avslog fyra olika skyddsjaktansökningar på en varg i Mo, Ockelbo kommun.

Den ena sökanden har nötdjur och ser en uppenbar risk för att vargen letar sig närmare djuren. Detta skulle kunna leda till angrepp på kalvar eller att djuren skräms och rymmer ur hagen.

Den andra sökanden har hästar som han rider på i skogen. Sedan något år tillbaka känner han obehag då det rapporterats om att vargar rört sig inne på gårdar och in i hagar. Hästägaren anger att han vill leva med att ständigt vara orolig och rädd att det ska hända något.

Länsstyrelsen avslår fyra skyddsjaktansökningar på varg

Även en person som bor i Mo ansökte om skyddsjakt. Han skriver att en varg har setts i byn senaste tiden och att han känner oro för sina barns säkerhet. Även barnens farmor uppges känna sig osäker att röra sig ute på gården.

Dessutom har Mo viltvårdsområde ansökt om skyddsjakt på vargen. Detta efter att en drever dödats av varg. Viltvårdsområdet anger att rädslan för fler vargangrepp är överhängande och att detta försvårar möjligheten att uppnå målet för älgavskjutningen.

 

Räcker inte

Men länsstyrelsen anser inte att något att dessa skäl räcker för att tillåta skyddsjakt. Myndigheten menar att det inte går att säga vilken varg som dödat drevern och att den samlade skadebilden inte är så stor att den motiverar skyddsjakt. Vargen bedöms heller inte vara en så stor fara för människor att den ska avlivas av detta skäl.

 

Överklagas

Nu har de fyra avslagen överklagats till domstol. Detta efter att en privatperson skickat in en överklagan till Förvaltningsrätten i Luleå. I överklagan underkänns länsstyrelsens argument för avslagen. Bland annat påpekas att Viltskadecenters vägledning angående förväntad skadebild i ett vargrevir bara är rekommendationer, alltså ingen lagparagraf som länsstyrelsen måste följa.

Likaså underkänner överklagan argumentet att vargen skulle kunna vara utrotningshotad enligt EU:s art- och habitatdirektiv.

”Både ni och jag vet att vargen inte är utrotningshotad”, skriver mannen i sin överklagan.

Han frågar sig till sist vad länsstyrelsens har för tanke med att ha ett vargrevir inne i tätbebyggt område.

”Ska vi ha den/dessa individer springande bland gårdarna för att vänja sig med människor och tamdjur?”, frågar sig mannen.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram