Foto: Mostphotos

Överklagar skyddsjaktavslag till domstol

Länsstyrelsen i Gävleborgs har nekat flera ansökningar om skyddsjakt på varg i Ockelbo kommun. Nu överklagas skyddsjaktavslagen till Förvaltningsrätten i Luleå.

Det var den 17 oktober som länsstyrelsen i ett beslut avslog fyra olika skyddsjaktansökningar på en varg i Mo, Ockelbo kommun.

Den ena sökanden har nötdjur och ser en uppenbar risk för att vargen letar sig närmare djuren. Detta skulle kunna leda till angrepp på kalvar eller att djuren skräms och rymmer ur hagen.

Den andra sökanden har hästar som han rider på i skogen. Sedan något år tillbaka känner han obehag då det rapporterats om att vargar rört sig inne på gårdar och in i hagar. Hästägaren anger att han vill leva med att ständigt vara orolig och rädd att det ska hända något.

Länsstyrelsen avslår fyra skyddsjaktansökningar på varg

Även en person som bor i Mo ansökte om skyddsjakt. Han skriver att en varg har setts i byn senaste tiden och att han känner oro för sina barns säkerhet. Även barnens farmor uppges känna sig osäker att röra sig ute på gården.

Dessutom har Mo viltvårdsområde ansökt om skyddsjakt på vargen. Detta efter att en drever dödats av varg. Viltvårdsområdet anger att rädslan för fler vargangrepp är överhängande och att detta försvårar möjligheten att uppnå målet för älgavskjutningen.

 

Räcker inte

Men länsstyrelsen anser inte att något att dessa skäl räcker för att tillåta skyddsjakt. Myndigheten menar att det inte går att säga vilken varg som dödat drevern och att den samlade skadebilden inte är så stor att den motiverar skyddsjakt. Vargen bedöms heller inte vara en så stor fara för människor att den ska avlivas av detta skäl.

 

Överklagas

Nu har de fyra avslagen överklagats till domstol. Detta efter att en privatperson skickat in en överklagan till Förvaltningsrätten i Luleå. I överklagan underkänns länsstyrelsens argument för avslagen. Bland annat påpekas att Viltskadecenters vägledning angående förväntad skadebild i ett vargrevir bara är rekommendationer, alltså ingen lagparagraf som länsstyrelsen måste följa.

Likaså underkänner överklagan argumentet att vargen skulle kunna vara utrotningshotad enligt EU:s art- och habitatdirektiv.

”Både ni och jag vet att vargen inte är utrotningshotad”, skriver mannen i sin överklagan.

Han frågar sig till sist vad länsstyrelsens har för tanke med att ha ett vargrevir inne i tätbebyggt område.

”Ska vi ha den/dessa individer springande bland gårdarna för att vänja sig med människor och tamdjur?”, frågar sig mannen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev