Finskstövaren Vicko letar rävslag och strax reser han dagens tredje räv, ett förstaprisdrev som gav honom höga poäng och därmed SM-titeln. Foto: Bengt Valentinsson

Djurrättsaktivister skrämde hundar på Räv-SM

Segern gick i år till Småland. Börje Johanssons och sonen Roberts finskstövare Vicko satte full fart på de gotländska rävarna och segrade före två gotländska schillerstövare. Tyvärr drabbades årets Räv-SM av utomstående djurrättsaktivister, något som direkt inverkade på resultatlistan som kunde fått en helt annan utformning.

Räv-SM, som arrangerades av Gotlands Stövarklubb, präglades tyvärr av djurrättsaktivister ute i provmarkerna, trots att föreningen Djurens Rätt tagit avstånd från de metoder som användes, både att angripa hundarna och de personer som deltog i tävlingen.

Domarna Håkan Jakobsson och Tommy Sundell, som dömde hamiltontiken Axa under SM:ets andra dag, är helt säkra på att resultatet kunde blivit annorlunda om hon inte blivit störd av de aktivister som omringade, jagade och skrämde Axa mitt under ett pågående drev.

Maskerade djurrättsaktivister skrämde en stövare och försökte sabotera Räv-SM. Foto: Erik Jonsson

– Huliganerna förde ett jävla liv och ägaren och föraren Robert Öberg tvingades koppla hunden och släppa på nytt på en helt annan plats på provmarken. Det är tråkigt, både för hundförarna och publiken, om vi tvingas sluta använda tracker-pejlen, de gps-sändare som i år sattes på hundarna och som även djurrättsaktivisterna använde för att hitta hundarna, säger Håkan Jakobsson.

Axa, som delade ledningen med Vicko och Tekla efter den första provdagen, slutade nu som sexa efter ett mindre lyckat resultat efter den grova störningen.

 

Delad ledning

De som inte stördes av utomstående och som tog vara på den goda tillgången på räv var det småländska ekipaget med finska stövaren Vicko och hundföraren Robert Johansson från Rydaholm utanför Värnamo.

Från delad ledning den första dagen lyckades de dag två resa tre rävar som alla drevs till ett förstapris och egenskapspoängen blev naturligtvis skyhöga.

Robert, som stod för lyckade inkallningar från fullt drev, var stolt hundförare till den åtta år gamla finskstövaren från Biabys kennel som under åren levererat både stövare och drevrar till familjen som fostrat ett flertal jaktchampions av båda raserna.

Segraren i Räv-SM 2017: Finnstövaren Vicko med husse Robert Johansson, Rydaholm Foto: Bengt Valentinsson

– Vicko jagar i dag bara räv, trots tydliga harhundslinjer i generna, men efter den här tävlingen ska vi också börja jaga hare med honom, säger pappa Börje.

Domarna Anders Gahnström från Gotland och Karl-Erik Amour, som dömde sitt femte SM och som själv deltagit med tre olika stövare under lika många Räv-SM, var imponerade av denna nyanserade stövare som under sista provdagen samlade på sig höga egenskapspoäng.

 

Stolt tvåa

Av de elva deltagande hundarna under Räv-SM, sex schillerstövare, två hamiltonstövare, två finnstövare och en smålandsstövare, var inte mindre än fem hemmahörande på Gotland.

Två gotländska schillerstövare hamnade också på prispallen och bäst av dem, med en andraplats, var Tekla som ägs av Mattias Larsson från När.

Schillerstövaren Tekla, som tog hem andraplatsen i Räv-SM, har just jagat räven i gryt och ägaren Mattias Larsson kopplar hunden. Foto: Bengt Valentinsson

– Jag blir gladeligen tvåa med det här resultatet, sade en stolt Mattias Larsson som efter avlutat prov visste att han hade chans att vinna årets SM.

Hans första dag blev en kamp med rävar som efter kortare drev gick i gryt. Men efter att ha rest sin fjärde räv för dagen var förstapriset räddat.

Dag två bärgades ett nytt förstapris med höga egenskapspoäng.

Trea blev också en gotländsk hund, schillerstövaren Drevtorpets Challe, ägd av Jimmie Lindby från Dalhem.

 

Gott om räv

Fjolårets SM-vinnare, schillerstövaren Klinton med ägare Andreas Larsson från Dalsjöfors, fick i år nöja sig med en fjärdeplats.

Räv-SM blev lyckat ur tävlingssynpunkt, trots det torra föret, det fanns nämligen gott om räv i markerna och de elva startande hundarna gick sammanlagt till 13 förstapris under de två provdagarna.

Bengt Valentinsson

 

Resultat:

1. Biabys Vicko, finsk stövare, ägare Börje och Robert Johansson, Rydaholm.

2. Kurrelia Tekla, schillerstövare, ägare Mattias Larsson, När.

3.  Drevtorpets Challe, schillerstövare, ägare Jimmie Lindby, Dalhem.

4.  Klinton, schillerstövare, ägare Andreas Larsson, Dalsjöfors.

5.  Jakt Champs Attack, schillerstövare, ägare Lari Mann och Therese Rihpa, Vemdalen.

6.  Pavikens Axa, hamiltonstövare, ägare Robert Öberg, Västergarn.

7. Burholmens X-Traj, schillerstövare, ägare Henrik Johansson, Uddevalla.

8. Pavaldens Azzi, hamiltonstövare, ägare Mats Karlsson och Kerstin Hansson, Hellvi.

9.  Barsjötorps Disa, smålandsstövare, ägare Tobias Barse, Väse.

10. Pejlas Rina, finsk stövare, hundförare Per ”Bula” Kristoffersson, Katrineholm.

11.  Lyeskogens Sanna, schillerstövare, ägare Kenneth Adman och Per-Olof Jansson, Roma.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev