Publicerad 10 februari 2017 - 09:27

Räv-SM på Gotland pågår nu för fullt och sabotaget mot deltagarnas fordon stoppade inte jaktprovet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sabotage mot jägare på Räv-SM

Fem bilar som ägs av jägare som deltar i Räv-SM saboterades under natten till fredagen. Som väl var kunde fordonen återställas och provstarten påverkades inte.

Aktivister i djurrättsrörelsen nöjde sig inte med att ha fått djurförsäkringsbolaget Agria att dra sig ur som sponsor för Räv-SM som avgörs på Gotland i dagarna.

Utöver det har någon eller några personer under natten till fredagen tömt ut luften på bilarna i ett, får man förmoda, försök att sabotera Räv-SM. Bilarna stod parkerade utanför hotellet där deltagarna på jaktprovet är inhysta under provdagarna.

 

Fick snabb hjälp

– Som väl var hade de inte skurit sönder däcken utan nöjt sig med att tömma ur luften. Det kunde i och för sig varit illa nog men det upptäcktes tidigt på morgonen och vi kunde snabbt få hjälp med att pumpa däcken igen, säger Tore Timgren, ordförande i arrangerande Gotlands Stövarklubb.

Tore Timgren, ordförande för Gotlands stövarklubb, är bedrövad över utvecklingen som varit de senaste veckorna. Foto: Privat

Jägarna kom därmed ut i provmarkerna i tid och när Svensk Jakt når Tore Timgren är provet i full gång och han själv i färd med att döma en av stövarna.

 

Reagerar seriösa?

Han är förstås bedrövad över utvecklingen som varit de senaste veckorna, med avhoppade sponsorer, uppmärksamhet som handlat om allt annat än vad som är meningen med Räv-SM, hot och hat på Internet och nu det senaste, sabotaget mot jägarnas bilar.

– Man får hoppas att de som är seriösa i de här föreningarna ser vad som pågår och vilka de lierar sig med och tar avstånd, säger Tore Timgren.

Fordonen som drabbades var alla utrustade med hundkåpa och därför lätta att välja ut av aktivisterna. En av de utsatta jägarna är Per ”Bula” Kristoffersson.

 

Polisanmälan

– Det är fruktansvärt lågt. Det som är mest skrämmande är att vi nu vet att de är här för att ställa till det för oss, sa Kristoffersson till Jaktjournalen som direktsänder från Räv-SM.

Arrangörerna har polisanmält händelsen. Enligt Jaktjournalen överväger flera jägare hur de ska använda sina pejlar under dagarna. De vill inte riskera att aktivister kan leta upp hundarna med hjälp av mobiltelefoner och sabotera provet på ett sådant sätt.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram