Vildsvin ska nu jagas i Danmark med alla till buds stående medel, för att förhindra ett utbrott av afrikansk svinpest i landet. Foto: Martin Källberg

Danska vildsvin ska utrotas

Danska Jägareförbundet stöder miljö- och livsmedelsministerns plan att utrota vildsvinen i Danmark, på grund av afrikansk svinpest som är ett hot mot den danska köttindustrin.

Efter ett orienteringsmöte på det ansvariga departementet har en enig huvudstyrelse i Danmarks Jägerforbund valt att stötta ministern i bekämpningen av vildsvin i den danska naturen, skriver förbundet på sin hemsida.

Strax före jul lanserade ministern, Esben Lunde Larsen, en plan som ska säkra utrotningen av alla vildsvin i Danmark, så att risken elimineras för att afrikansk svinpest ska spridas i naturen.

– Vildsvin sprider svinpest och därför ska de väck, sa Esben Lunde Larsen då.

 

Vill ha vildsvinsstam

Jägarförbundet blev konsulterat först efter påstötningar, för att få en dialog i saken.

– Danmarks Jägerforbunds hållning till vildsvin är klar. Vi önskar med bakgrund i vår natursyn en viltlevande och växande vildsvinsstam, eftersom det är en art som hör hemma i den danska naturen, säger förbundets ordförande Claus Lind Christensen.

Trots det väljer förbundet nu att stödja ministerns plan. Det grundas i att ett utbrott av afrikansk svinpest i landet allvarligt skulle hota den stora danska produktionen av tamgris, och därmed betydande ekonomiska intressen.

– Den aktuella situationen ändrar inte på vår syn på vildsvin i Danmark, men vi inser allvaret med problemet i Europa, säger Claus Lind Christensen.

 

Med alla medel

Danmarks Jägerforbund uppfordrar därför de danska jägarna att ”bekämpa vildsvin med alla medel”. Man skriver att det ska ske med bästa möjliga förvaltningspraxis, så att insatsen blir så effektiv som möjligt. Det ska utarbetas en plan för en ”benhård förvaltning av vildsvinen”.

– Men förbundet betraktar situationen som extraordinär och kommer löpande att utvärdera den, för att förbundets natursyn åter ska kunna följas när risken för afrikansk svinpest är väsentligt reducerad, säger Claus Lind Christensen.

Många åtgärder

De danska jägarna kommer att få fler möjligheter att jaga vildsvin.

Det blir tillåtet att skjuta vildsvin upp till en och en halv timme före respektive efter solens uppgång och nergång.

Man ska få använda belysning och skjuta på utfodringsplatser. Det kommer också att göras försök med mörkersikten, som annars inte är tillåtna.

En kampanj ska dras igång som visar hur farligt det är att utfodra djur som ska bli livsmedel med köks- eller annat matavfall som innehåller kött eller fisk. Kampanjen ska riktas särskilt mot tamgrisproducenter, hobbyjordbrukare och personer som har grisar som sällskapsdjur.

Det kommer också att göras inspektioner av lastbilar som har kört klövbärande djur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev