lördag 18 september

Publicerad 31 mars 2020 - 12:54

Riksdagsledamot Kjell-Arne Ottosson (KD) varnar för att jägare och sportskyttar med tidsbegränsade licenser riskerar att bli av med sina vapen i följderna av coronaviruset. Foto: Lars-Henrik Andersson och Riksdagen

Coronahot mot tidsbegränsat vapeninnehav

Jägare och sportskyttar med tidsbegränsade licenser riskerar att bli av med sina vapen i följderna av coronaviruset. För det varnar riksdagsledamot Kjell-Arne Ottosson (KD) som i en fråga till inrikesministern undrar vad han ska göra åt saken.

Kjell-Arne Ottosson inleder sin fråga med att förklara Polismyndighetens förordning om att sportskyttar, och i viss mån jägare med särskilda vapen, som vill förnya sina tidsbegränsade vapenlicenser, måste kunna visa att de tävlat eller tränat med aktuella vapen ett visst antal gånger.
– Just detta är inget som lagstiftaren krävt men det möjliggörs av att vi fortfarande har tidsbegränsade licenser i kombination med att Polismyndigheten givits föreskriftsrätt på området. För övrigt en föreskriftsrätt som de tänjt till max, skriver Kjell-Arne Ottosson i sin fråga.

 

Skytte kan inte pausa

Han konstaterar vidare att riksdagen så sent som i juni beslutade att avskaffa tidsbegränsade licenser. Ett beslut som regeringen inte genomfört.
Och nu, i tider av virusspridning, kan inte träning genomföras som vanligt, och tävlingar skjuts på framtiden. Risken finns också att många skyttar kan känna sig mer eller mindre tvingade att hålla igång verksamheten trots smittrisk och trots att de kanske själva är sjuka, befarar Ottosson.
– Det är här skytte skiljer sig från andra idrotter. Dessa går att pausa, i skytte betyder paus att man måste lägga av.

 

Sportens överlevnad

Kjell-Arne Ottosson menar att avskaffade tidsbegränsningar för vapenlicenser kan genomföras direkt, eftersom ett sådant beslut inte får någon följd för annan reglering eller verksamhet.
– I det här läget handlar det inte om att hjälpa idrotten ekonomiskt – det handlar om sportens fortsatta överlevnad. Skyttar och jägare kan inte lastas för dessa följder som risken för COVID-19 för med sig, skriver Kjell-Arne Ottosson.
Avslutningsvis frågar Ottosson vad inrikesminister Mikael Damberg (S) ämnar göra för att laglydiga jägare och skyttar inte ska drabbas av dessa föreskrifter om tidsbegränsade licenser.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram